Menu Zavřít

DOMY V RUKOU CIZINCŮ? KLIDNĚ!

9. 10. 2001
Autor: Euro.cz

CIF24

Každá zahraniční firma, ač nemá v České republice své sídlo, by měla mít možnost v ní vlastnit nemovitosti. Tak zní názor respondentů Manažerského barometru.
Minulý týden jsme účastníky tohoto projektu požádali o odpověď na otázku: „Myslíte si, že je správné, aby zahraniční firmy, které nemají sídlo v České republice, tady mohly vlastnit nemovitosti? Na výběr byly odpovědi: 1. Ano – 2. Ne – 3. Nevím. Dvaasedmdesát procent manažerů si myslí, že by to mělo být zahraničním firmám dovoleno, naopak necelých pětadvacet procent je proti. Třetí možnosti – nevím – využila pouze tři a půl procenta respondentů.
Ponejvíce manažeři naráželi na současný stav, kdy některé zahraniční společnosti již nemovitost v České republice vlastní, ač to většinou je přes uměle založenou firmu. Tvrdí, že se tím situace zpřehlední a ubude „virtuálních , neproduktivních firem. Navíc by se tím urychlilo přizpůsobování právu Evropské unie, v níž je jakákoli diskriminace na základě národnosti zakázána.
Jeden z manažerů polemizoval: „Je velmi obtížné se přiklonit k jednomu názoru. Pokud by zahraniční investor nemovitost zvelebil, pak je to jen ve prospěch věci, která stejně zůstane v užívání subjektů působících v České republice. Pokud by to ale byly nákupy s čistě spekulativním úmyslem, tak by z toho mohl být problém. Češi by si pak dalších dvacet i více let nemohli takovou nemovitost vzhledem k vyšroubovaným cenám koupit. Jiný manažer naopak říká: „Ubližuje fakt, že řadu prvotřídních nemovitostí v Londýně vlastní cizinci, slávě a lesku britské metropole?
Další z názorů respondentů zněl: „Rád se procházím Prahou, a rozhodně mám hezčí pocit z opraveného domu s krásnou fasádou, který patří někomu ze zahraničí, než z nemovitosti, která se rozpadá, ale patří někomu z našich spoluobčanů. Podstatné je, jak se kdo o majetek stará, a správce může být dobrý i špatný, stejně tuzemský jako zahraniční.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).