Menu Zavřít

Dopadne jako Hillary? Trump prý používá nezabezpečený telefon

27. 1. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump pro svůj soukromý twitterový profil prý stále používá nezabezpečený telefon. Jeho oznámení na Twitteru přitom mohou například silně ovlivnit trhy a případný hackerský útok na jeho smartphone by tak mohl mít zásadní dopady.

Trump během prezidentské kampaně tvrdě kritizoval svou rivalku Hillary Clintonovou za užívání soukromého e-mailového účtu ve státních záležitostech, jemu samotnému však možná hrozí podobný průšvih.

Svůj soukromý telefon měl Trump odevzdat po inauguraci, podle zjištění deníku New York Times tak však zřejmě neučinil a po Bílém domě chodí s nezabezpečeným přístrojem, navzdory nesouhlasu svých poradců.

Po nástupu do funkce zdědil Trump oficiální twitterový účet amerického prezidenta po Baracku Obamovi. Stále však využívá i svůj soukromý profil. Už během kampaně z něj chodily do světa zprávy ze dvou přístrojů. Podle analytika Davida Robinsona tweetoval z telefonu se systémem Android zřejmě Trump sám, z iPhonu pak jeho poradci. Této hypotéze nahrává i současný stav. Právě oficiální účet je totiž spravovaný z iPhonu, zatímco z toho osobního nadále posílá vzkazy Trump.

Experti ze serveru Android Central pomocí analýzy fotek došli k závěru, že Trump užívá model Samsung Galaxy S3, který byl poprvé vydán v roce 2012. Podle nich je vzhledem k nejnovějším bezpečnostním aktualizacím už tři roky zastaralý.


Trump dostal Obamův twitterový účet. Čtěte více:

Co bude s Obamovým účtem na Twitteru? Může ho zdědit Trump

Americká prezident Barack Obama na klimatické summitu v Paříži


Pro Trumpa to může znamenat velký problém, protože jeho mobilní telefon je v takovém případě snadnějším terčem pro případný útok hackerů. Tweety amerického prezidenta přitom mají moc hýbat s trhy nebo výrazně ovlivňovat domácí i světovou politiku. Pokud by se tak někdo Trumpovi naboural do účtu, mohl by během chvíle způsobit velkou škodu, kterou by neodvrátila ani rychlá reakce a smazání falešných vzkazů.

Další riziko představuje hackerský útok na zabudovaný fotoaparát a mikrofon a tím pádem hrozbu odposlouchávání tajných schůzek americké hlavy státu.

CIF24

Předchozí americký prezident Obama používal modifikovaný model Samsung Galaxy S4, který měl podle regulí zřejmě přístup jen k volání, otevírání e-mailů a příloh a základní přístup k internetu, ale používání aplikací na něm nebylo možné.

O novém americkém prezidentovi dále čtěte:

Co s tou zdí? Trump vymýšlí, kde na ni vzít mexické peníze

Američané po inauguraci Trumpa skupují Orwellův román 1984

Strach z Trumpa žene homosexuály před oltář


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).