Menu Zavřít

Dopis z Londýna

27. 11. 2003
Autor: Euro.cz

Murdoch píše soap operu

ebf - tip - debata

Největší placená satelitní televizní stanice v Evropě BskyB proslula uvedením několika rodinných seriálů: o Simpsonových, Ewingových, Colbyových či Carringtonových. Nyní nabízí cosi jako reality show. Pracovní název: Murdochovi.
První díl neobvyklého seriálu se odehrál letos v září, když z postu generálního ředitele BSkyB odešel Tony Ball. Muž odpovědný za chod firmy od roku 1999. Muž, kterému se připisují dva zásadní úspěchy: návrat společnosti k zisku a převedení analogového vysílání na digitální. „Je to jeden z nejlepších byznysmenů Británie,“ řekl o něm na rozloučenou Rupert Murdoch, předseda správní rady a držitel 34 procent akcií BSkyB.
Podstatnější věci se začaly odehrávat o dva měsíce později. Rupert Murdoch se zachoval, jako kdyby BskyB byla rodinnou firmou, a prosadil na Ballovo místo svého třicetiletého syna Jamese. To sice znamenalo utvoření nového rekordu londýnské burzy: ještě nikdy nebyl šéf jakékoli společnosti ze skupiny 100 FTSE tak mladý. Jenže vlastníci zbývajících dvou třetin akcií neměli pochopení ani pro rekordy, ani pro Murdochův rodinný nepotismus. Začali se bouřit a slibovali konfrontaci. Ta se měla odehrát na výroční valné hromadě konané 14. listopadu.
Rupert Murdoch ale věděl, co dělá. Ačkoli někteří akcionáři a investoři skutečně hlasovali proti Jamesovi, mladý muž, na výročním setkání nervózně usrkávající vodu, nakonec přežil. BSkyB totiž po letech investic začala vydělávat a akcionáři vědí, že architektem úspěchu je Murdoch senior: loňský obrat BSkyB činil 3,2 miliardy liber a počet předplatitelů se za posledních pět let zdvojnásobil na současných sedm milionů duší. Realistická prognóza na rok 2006: firma by měla vydělat jednu miliardu volného „cash flow“.
Pravdou je, že Jamesovo jmenování je v souladu s dlouhodobou rodinnou politikou Ruperta Murdocha. Mediální mogul, jak se mu v Británii říká, má šest dětí ze tří manželství. James je synem Anny, s níž se Murdoch rozvedl v roce 1999, a jeho sourozenci již v Murdochových firmách dávno pilně pracují: Elizabeth je programovou ředitelkou BSkyB a Lachlan působí ve vedení deníku New York Post.
James byl vždycky považován za nejbystřejší Murdochovo dítě, ale pověst mu kazila nálepka rebela. Narodil se v roce 1972, a když ve svých třiadvaceti letech zběhl z Harvardu, měl již za sebou řadu mediálních kousků. Říká se, že nejvíc otce zarmoutil ve svých patnácti letech, když ho coby praktikanta Murdochova australského deníku Sydney Mirror vyfotografovala konkurence ze Sydney Morning Herald: James tvrdě spal na jakési tiskové konferenci.
Na Harvardu James studoval film a historii, editoval undergroundový časopis a kreslil komiks pro satirický plátek Lampoon. Z prestižní univerzity odešel v roce 1995, aby s kamarády založil hiphopovou nahrávací společnost Rawkus. Vydělávala málo - asi dva a půl milionu dolarů ročně – a to Jamese přivedlo zpět k otci. V roce 1998 začal pracovat pro Murdochovu News Corporation.
Zpočátku se věnoval především internetovým operacím. První větší úkol dostal v roce 1999. Měl napravit špatné výsledky satelitní StarTV, operující v Asii. Povedlo se: stomilionový dluh se proměnil v zisk díky novým smlouvám v Indii, Číně a na Tchaj-wanu. Investory prý ohromil především obratný způsob, s jakým mladý James Murdoch jednal s čínskou vládou.
BSkyB ale představuje jinou ligu. Aby zůstala na vzestupné křivce, James musí především udržet pohromadě vedení. Finanční ředitel Martin Stewart a šéf operací Richard Freudenstein byli považováni za výrazné kandidáty na post generálního ředitele a neúspěch je může od spolupráce s Jamesem odradit. Dalším úkolem bude vyřešit problémy stanice Sky One, jejíž programy ztratily řadu diváků. A konečně do třetice, jak zareaguje BSkyB, když Evropská komise odmítne povolit novou smlouvu, podle níž si firma udržuje faktický monopol na britský fotbal?
Pokud se věci zvrtnou, James vždycky může zavolat pro radu tatínkovi, míní ironicky londýnští komentátoři. Ironicky proto, že právě tento moment představuje jeden z důvodů, proč byli akcionáři nespokojení. Většina investorů ze City uznává, že James není hloupý a že mu nechybí kvalifikace. Ale bude se chovat nezávisle? Nejsou nebezpeční Murdochové ve vedení jedné společnosti?
Ačkoli to není v londýnské City zvykem - zveřejňovat jakékoli pochybnosti a negativní názory, Morley Management Fund označil jmenování Jamese do čela firmy za „devastující“. Kritiku „oklikou“ pak vyjádřily i další silné skupiny. Například asociace britských pojišťoven (The Association of British Insurers) požaduje obsáhlé a úplné zdůvodnění Jamesova jmenování a asociace penzijních fondů (The National Association of Pension Funds) volá po zavedení protimurdochovské pojistky v podobě nezávislejšího složení správní rady. Neboli: vítězství na valné hromadě ze 14. listopadu může být pouze dočasné.

Autor je redaktorem BBC.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).