Menu Zavřít

DOSTANOU, CO CHTĚLI

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Nová huť

CIF24

Vláda odsouhlasila, že Konsolidační banka odkoupí jedno procento akcií Nové huti od firmy Petrcíle za maximálně 54,8 milionu korun. To je stejná cena, kterou vedení Nové huti, respektive manažerská společnost Petrcíle, v minulosti za uvedený podíl zaplatilo. Fond národního majetku však dosud trval na tom, že akcie odkoupí za cenu šestiměsíčního průměru na kapitálových trzích, což je přes dvanáct milionů korun.
Tento krok zároveň umožní rozvázat smlouvu o prodeji a koupi dalších patnácti procent základního jmění hutí. Ministr financí Pavel Mertlík uvedl, že se tak otevírá cesta k tomu, aby do podniku přišel schopnější management a že zrušení smlouvy povede k privatizaci do rukou strategického partnera.
O vstup do podniku projevila zájem Mezinárodní finanční korporace (IFC) ze skupiny Světové banky, která české straně navrhla kapitalizovat své pohledávky. Podle rozhodnutí vlády z listopadu 1999 by měla privatizace skončit do konce letošního června.
Nová huť je v kritické finanční situaci, její šéf Jaroslav Pětroš požaduje na úplný rozjezd výroby, která se nyní pohybuje jen na pětaosmdesáti procentech, jeden a půl miliardy korun. O půjčku 850 milionů korun firma požádala Českou exportní banku a chce, aby Konsolidační banka odkoupila pohledávky v objemu miliardy korun. Nová huť dluží svým dodavatelům šest miliard korun, z toho po lhůtě splatnosti 2,65 miliardy, a státu dvě stě padesát milionů.

  • Našli jste v článku chybu?