Menu Zavřít

Dostanou šanci v kolonii Buďánka

2. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Geosan Alfa

Na světě je další pokus o vyřešení budoucnosti bývalé dělnické kolonie Buďánka z poloviny 19. století, která v pražských Košířích chátrá již řadu let. Soutěž vyhlášenou radnicí Prahy 5 vyhrála společnost Geosan Alfa, jež hodlá v místech kolonie vybudovat byty. Jestli záměr odsouhlasí zastupitelstvo městské části, kolínská firma zaplatí za pozemek o výměře zhruba devět tisíc metrů čtverečních 31 milionů korun a začne uskutečňovat své rezidenční plány. Jejich hodnotu odhaduje na půl miliardy korun.
Geosan Alfa se do výběrového řízení přihlásil se studií architekta Jaroslava Slavíčka. „Navržená výstavba navazuje na urbanismus této části Smíchova. Bloková zástavba podél Plzeňské a Vrchlického ulice se postupně rozpadá na poloouzavřená seskupení, nakonec přechází v jednotlivé domy, které stoupají po svazích vzhůru,“ popsal svůj návrh. Studie předpokládá, že podél ulice Nad Zámečnicí vznikne v několika objektech zhruba 50 až 70 bytů s průměrnou plochou 88 metrů čtverečních.
Současný návrh prý již počítá s částečným zachováním původní zástavby. S konceptem, s nímž firma soutěž vyhrála, totiž nesouhlasili památkáři. „Chceme se přiblížit podstatě památky a zachránit co nejvíce objektů, třeba i částečně. Nová zástavba musí odkazovat na bývalou kolonii,“ vysvětlil Bořivoj Daněk z magistrátního odboru památkové péče. K tomu jednatel Geosan Alfa Roman Hrubý říká: „V jakém rozsahu budou objekty zachovány a které objekty budou zrekonstruovány, je nyní v jednání mezi naší společností, Prahou 5 a památkovou péčí města.“
Developer plánuje předložit zastupitelům technicko-ekonomickou studii do konce letošního září. Předběžný harmonogram projektu počítá s tím, že firma získá v průběhu roku 2008 územní rozhodnutí; stavební povolení pak v roce následujícím. Stavba by měla trvat 18 měsíců.

  • Našli jste v článku chybu?