Menu Zavřít

Dotace z EU může získat prvních 20 podnikatelských projektů

12. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Prvních 20 projektů, jež firmy apodnikatelé předložili v rámci operačního programu Průmysl apodnikání (OPPP), může získat z fondů EU téměř 66 milionů korun.

Prvních 20 projektů, jež firmy apodnikatelé předložili v rámci operačního programu Průmysl apodnikání (OPPP), může získat z fondů EU téměř 66 milionů korun.Projekty už schválily příslušné komise, 11 z nich spadá dopodpory marketingu a devět pak do podpory rozvoje. BřetislavGrégr z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) dnes novinářůmřekl, že do konce roku by mohla padnout první rozhodnutí i vrámci podpory inovací.

Podle Grégra by v závěru roku mohlo být jasno o rozdělení ažjedné miliardy korun v rámci OPPP. Podnikatelé a firmy přitom dozačátku listopadu zaslali už 665 žádostí o dotace v hodnotězhruba pěti miliard korun. Dalších 212 požadavků dorazilo doprogramů poskytujících úvěry, v nichž zájemci požadují asi 180milionů korun.

Z evropských fondů mohou podniky v rámci operačního programuPrůmysl a podnikání do roku 2006 vyčerpat 260,9 milionu eur(zhruba 8,3 miliardy Kč).

Grégr uvedl, že se začali zajímat také o zkušenosti a chodobdobných podpůrných programů v jiných zemích EU. Zdůraznil, ženapříklad na Slovensku už podobné programy vyhlásili, ale srealizací prvních projektů počítají až v roce 2005. Náměstekministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa doplnil, že v tomtoohledu ČR předstihla i Maďarsko.

KL24

Nejvíce žádostí zatím zaslali podnikatelé z Jihomoravskéhokraje, a to 100. Aktivní jsou také firmy v Moravskoslezskémregionu se 68 žádostmi a ve středních Čechách s 61 projekty.Nejméně žádostí dorazilo z Karlovarského kraje, a to 15. V rámci11 vyhlášených programů pak přes 500 požadavků směřovalo naprogram rozvoj, kde bylo dočasně pozastaveno jejich přijímání.Podnikatelé také vypracovali 67 projektů inovací a 52 akcí vrámci marketingu.

Podnikatelé se také podle Tlapy nemusejí obávat, že by EUpozastavila příliv peněz do programu, protože není kvalitněpřipraven. Externí audit podle prvních neoficiálních výsledkůdopadl dobře. Auditoři sice měli výhrady, ale dvě třetiny z nichjsou už vyřešeny.

  • Našli jste v článku chybu?