Menu Zavřít

Drážní peníze tečou na Seychely

6. 1. 2014
Autor: Euro.cz

České dráhy Českým drahám reálně hrozí, že poslouží jako šedesátimilionová kasička společnosti Clanroy. Firma pro největšího železničního dopravce draží nepotřebný majetek. Nenechává si však jen provizi, ale rovnou celou částku, kterou následně drahám posílá. Přesněji řečeno, od srpna už neposílá.

WT100

Aby problémů nebylo málo, Clanroy má podle informací týdeníku Euro obstavené účty u Komerční banky, protože nesplácí 900milionové pohledávky. Poslední termín, kdy měla společnost drahám zaplatit dluh, uplynul s koncem roku. „V tuto chvíli nemohu vydat žádné oficiální stanovisko,“ sdělil v pátek mluvčí drah Radek Joklík. Zda peníze drahám dorazily, chce společnost říci společně s dalšími informacemi až počátkem tohoto týdne. Dráhy nechtěly potvrdit ani výši dluhu. Pravděpodobnost, že jej Clanroy splatil, je však velmi malá. Samotný Clanroy s novináři nekomunikuje.

Jak upozornil časopis Týden, Clanroy s jediným akcionářem Prime Enterprise, se sídlem na Seychelských ostrovech, má ke státní správě velmi blízko. Například v roce 2010 si firma za necelý rok přišla díky státním Lesům ČR na bezmála 70 milionů korun za zprostředkování prodeje lesních nemovitostí plus provizi za prodané i neprodané objekty. K Lesům ČR se Clanroy dostal výběrovým řízením, stejně jako k Českým drahám. Okolnosti tendru v případě Českých drah známy nejsou, u Lesů ČR byl ale Clanroy ve sdružení s firmou Prokonzulta jediným zájemcem. Už tehdy se ukazovaly první potíže se splácením. Vedení Českých drah bude situaci probírat i na zasedání dozorčí rady, které se koná dnes. Dražby dalšího drážního majetku, které Clanroy inzeruje na svých webových stránkách, už ale s největší pravděpodobností neproběhnou.

  • Našli jste v článku chybu?