Menu Zavřít

Dromedár z jihu

14. 10. 2019
Autor: Euro.cz

Dobrý craft se dokáže ukrýt i v panelákovém okraji Ostravy Ostrava je trendy. Ostrava je zelená. Ostrava už není špinavá. Těchto a podobných pravd, na které moravskoslezská metropole láká turisty, najde člověk tuny. Město by ale mohlo zkusit využít své minipivovary. Protože těch nadprůměrných tu funguje hned několik.

Stačí nevystoupit s davem návštěvníků na zastávce Dolní Vítkovice a modrobílou tramvají pokračovat až téměř na konečnou do Hrabůvky. Právě tady už totiž téměř rok funguje podnik Žíznivý dromedár. Ajde mu to.

„Kvalita piva je podle našich představ, prodeje a vůbec komerční stránka věci jsou ale něco jiného,“ popisují majitelé pivovaru Zbyněk Závodník a Jiří Hrubý. Sedíme spolu v zatím ztichlém výčepu, za jehož stěnou je schovaná celá technologie. Původně tady fungoval sportovní bar, v místech, kde je dnes varna a sklep -pochází z krnovské Nachmelené Opice -, byl bowling. „Odbyt není tak velký kvůli bariérám u konečných spotřebitelů,“ narážejí Závodník s Hrubým na konzervatismus obyvatel okolního sídliště odkojených průmyslovými pivovary v Nošovicích a Ostravě.

I tak za první rok fungování uvařil Žíznivý dromedár 600 hektolitrů, kromě několika restaurací přímo ve městě zaváží i výčepy v Brně a Olomouci. „Mezi místními štamgasty vede dvanáctka,“ popisují vkus svých hostů přímo v pivovarské restauraci.

Než loni rozjeli vlastní minipivovar, nějakou dobu o společném podnikání jen přemítali. S úsměvem vzpomínají, že se seznámili díky dětem, které spolu chodily do školky. „A pak se to tak sešlo. Skončili jsme na určité pozici a věděli jsme, že už nechceme pracovat v korporaci,“ přibližují ten moment, kdy se Žíznivý dromedár začal rodit. Dnes mají vlastní technologii i restauraci a vidinu toho, že podnikání se jednou ujmou jejich děti.

Zatím ale řeší mnohem přízemnější potíže. Třeba to, že úředníci jim stavbu venkovní zahrádky schválili až v září, takže hosté pivovarské restaurace se museli celé léto obejít bez venkovního posezení. A hospoda vytočila méně piva, než by mohla.

Piva s dobrou pitelností

Výhodou pivovarské restaurace je stále široký výběr na pípách. Nejdřív jsme ochutnali zdejší polotmavou jedenáctku, která je po dvanáctce hlavním tahounem výstavu Žíznivého dromedára. Spodně kvašený ležák voní sladem, působí velmi plně až sytě. Navrch je výborně pitelný.

Podobnou pozornost si zaslouží i Letní ejlík 10°. Svrchně kvašené pivo voní citrusy, působí velmi lehce, jeho svěžest podporuje mírná kyselost, která postupně zesiluje. I tento Summer Ale se prezentuje velice dobrou pitelností. •

Minipivovar Žíznivý dromedár Alberta Kučery 1274/14, Ostrava-jih Sládci: Zbyněk Závodník a Jiří Hrubý Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme: pitelný a svěží Letní ejlík 10° Prodej piva s sebou: v PET lahvích ve výčepu pivovarské restaurace Otevřeno: Po-Čt 15.00-22.00sw, Pá-So 13.00-23.00, Ne 13.00-22.00

bitcoin_skoleni

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?