Menu Zavřít

Druhý pokus

23. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Pražská teplárenská

CIF24

PRAHA (foj) – Akcionáři Pražské teplárenské budou mít další pokus na dohodu o výši vyplacených dividend. Na 11. srpna totiž svolali mimořádnou valnou hromadu společnosti. „Zatím to vypadá, že se na valnou hromadu dostaví dva největší podílníci a uzavřou kompromisní dohodu,“ řekl týdeníku EURO zdroj blízký vedení Pražské teplárenské. Kolik firma vyplatí vlastníkům na dividendách, však nesdělil.
Předcházející, květnová valná hromada skončila nezdarem. Dva největší vlastníci firmy, Pražská teplárenská holding a Elektrárny Opatovice, se neshodli na tom, jak vysoké dividendy má společnost vyplatit. Následně pak na valné hromadě neschválili účetní závěrku za loňský rok a nové složení představenstva. Elektrárny Opatovice ovládají v Pražské teplárenské 48,54 procenta, Pražská teplárenská holding pak 47,2procentní podíl. K prosazení návrhů je však zapotřebí souhlasu dvou třetin akcionářů.
Elektrárny Opatovice, respektive jejich vlastník International Power, v květnu požadovaly, aby Pražská teplárenská vyplatila z loňského zisku 534 milionů korun a z nerozděleného výdělku let minulých dividendu 184 korun na akcii. Mezi vlastníky energetické firmy by se tak rozdělilo přes 0,76 miliardy korun. Pražská teplárenská holding, ovládaná městem Praha, navrhovala dividendu ve výši 160 korun. Vyšší částka totiž podle magistrátu může ohrozit investiční program Pražské teplárenské.

  • Našli jste v článku chybu?