Menu Zavřít

DRŽÍ KVÓTY

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Jihočeské mlékárny

PRAHA – Stále nevyřešený spor Jihočeských mlékáren s ministerstvem zemědělství hrozí, že vyústí ve velkou blamáž: Česká republika totiž asi nebude moci letos zavést systém kvót na produkci mléka. Vyjednavači ministra zemědělství Jana Fencla nebyli schopni ani minulý týden po mnoha předchozích jednáních přesvědčit Jihočeské mlékárny o tom, že firma má státu splatit zhruba stomilionovou pokutu. „Už to vypadalo dobře, mohli jsme si vysvětlit, že pokuta je nesmyslná, ale místo toho jsme dostali zase na ústa. Důrazně opakuji, že bez nás zřejmě stát nemůže od letošního dubna pořádně zavést systém kvót, míní šéf mlékáren Milan Teplý, jehož podnik ovládá zhruba třetinu tuzemského trhu. Ministr Fencl přitom tvrdí, že mléčné kvóty jsou nezbytné pro vstup země do Evropské unie.

Jihočeské mlékárny jsou ve při s resortním ministerstvem, reprezentovaným v tomto případě Státním zemědělským intervenčním fondem, kvůli údajnému zneužití systému státní regulace trhu s mlékem v roce 1999. „My trváme na tom, že Jihočeské mlékárny pokutu zaplatit mají. Jinak by ani nemohly být opět zařazeny do systému regulace, říká ředitel fondu Jan Höck. „Nabídli jsme jim i splátkový kalendář, dodává.

MMF24

„Zatím je to špatný vtip, fond nám asi chtěl nabídnout účast v letošní regulaci za to, že stáhneme žalobu, v níž odmítáme jeho nárok na stomilionovou pokutu, tvrdí Teplý. Potvrzuje, že se jeho firma uchází o začlenění do letošního systému státní regulace trhu s mlékem, což znamená, že by od státu dostala desítky milionů korun za to, že vyveze asi třetinu mléčných přebytků státu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).