Menu Zavřít

Dubaj bude mít další světový unikát. Novou mešitu postaví robotická 3D tiskárna

11. 5. 2023
Doba čtení: 2 minuty
Autor: JT+Partners, IACAD
  • Administrativní budovy nebo rezidenční objekty vytvořené 3D tiskem dnes už nikoho nepřekvapí. V Dubaji se ale rozhodli postavit tímto způsobem i mešitu
  • Pokud půjde vše podle plánu, bude slavnostně otevřena v první čtvrtině roku 2025 a Dubaj tak získá další prvenství spojené s nejmodernějšími stavebními postupy
  • První 3D tištěná mešita je součástí dlouhodobé strategie, která Dubaj zavazuje k využívání této technologie u 25 procent staveb, a to už do roku 2030

Po budově městské samosprávy postavené robotickou tiskárnou vznikne v Dubaji i první 3D tištěná mešita. Podle serveru CNN se bude rozkládat na ploše větší než dva tisíce metrů čtverečních a ve dvou patrech pojme až 600 věřících. Stane se tak jednou z dominant čtvrti Bur Dubaj i celého města.

Mešitu si objednalo Vládní oddělení pro islámské záležitosti a charitativní činnost (IACAD), stavbu chce zahájit už na konci letošního roku. Samotná konstrukce mešity bude hotová za pouhé čtyři měsíce, neboť stroj dokáže vytisknout až dva metry čtvereční materiálu za hodinu. Zhruba rok ale potrvá ještě dokončení a vybavení celého prostoru, takže ke kolaudaci dojde nejspíš až začátkem roku 2025.

Nájmy v Dubaji prudce vzrostly. Tamní realitní trh doplácí na příliv ruských obyvatel
Přečtěte si také:

Nájmy v Dubaji prudce vzrostly. Tamní realitní trh doplácí na příliv ruských obyvatel

Rozhodli jsme se pro 3D tisk, protože se jedná o novou inovativní technologii, která v porovnání s tradičním stavebnictvím může potenciálně ušetřit spoustu času i zdrojů,“ cituje zmíněný web Aliho Mohammada Alhalyana Alsuwaidiho, vedoucího technologií v IACAD. Zatím ale neprozradil, kdo stavbu provede. Ve hře jsou podle IACADu firmy 3D Vinci Creations nebo ACCIONA a její dceřiná společnost Freyssinet Concreative.

Výhody, které se dostaví až časem

Navzdory Alsuwaiho prohlášení je faktem, že v současné chvíli je 3D tisk budov výrazně dražší než běžné stavební techniky. Díky masivnímu rozšiřování a robotizaci by ale měl postupně zlevňovat. Navíc může vyřešit problém s nedostatkem pracovníků, zabránit chybám, které způsobí lidský faktor, a posunout celý stavební průmysl směrem k udržitelnosti.

Už nyní mohou být 3D tištěné budovy považovány za ekologické, protože výrazně omezují plýtvání stavebním materiálem a vydrží mnoho desítek let. Horší je to s jejich případnou recyklací. Převážně se totiž staví ze speciální betonové směsi. I v tomto směru jde ale vývoj neustále dopředu a testování nových surovin je v plném proudu.

KL24

Jedno z mnoha nej

První mešita postavená 3D tiskem doplní už tak rozsáhlý seznam světových unikátů, kterými se Dubaj pyšní. Ta totiž návštěvníky ohromí mimo jiné i Burdž Chalífou, tedy nejvyšším mrakodrapem na světě, či třeba obrovským nákupním centrem Dubaj Mall, který na ploše o velikosti 20 fotbalových hřišť skýtá tisíce možností nákupu a kvůli němuž sem pro luxusní módu nejezdí jen arabští šejkové, ale i turisté z celého světa.

Dubaj jako centrum udržitelnosti a zdravého pohybu? Cyklistická superdálnice povede napříč celým městem
Přečtěte si také:

Dubaj jako centrum udržitelnosti a zdravého pohybu? Cyklistická superdálnice povede napříč celým městem

K dalším lákadlům města patří také největší umělý ostrov na světě Palm Džumeira nebo ikonický hotel Burdž Al Arab, kde jedna noc vyjde na více než 350 tisíc korun. A do roku 2040 plánuje vedení města otevřít rovněž nejdelší cyklistickou superdálnici. Ta ponese název The Loop, bude dlouhá neuvěřitelných 93 kilometrů a klade si za cíl celou metropoli propojit od jednoho konce na druhý.

  • Našli jste v článku chybu?