Menu Zavřít

DUISENBERG POVOLIL

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

KONEČNĚ vyslyšel minulý čtvrtek Wim Duisenberg prosby analytiků. Evropská centrální banka (ECB) překvapila měnové a akciové trhy nečekaným snížením klíčových úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu. Její šéf Wim Duisenberg tak učinil po dlouhém odolávání uvolnit měnové otěže v eurozóně. Evropské burzy přivítaly zprávu vesměs pozitivně, když index DJ Euro Stoxx posílil v den oznámení změny o 2,3 procenta.

WT100

Situace ve Spojených státech, která je v posledních měsících směrodatná pro vývoj na všech ostatních vyspělých trzích, zatím zůstává neutrální. Index Nasdaq Composite, jenž zahrnuje převážně technologické tituly, se stále pohybuje přibližně o třicet procent výše oproti hodnotám z počátku dubna. Vladimír Modrý z ČSOB věří, že současná mírně optimistická nálada investorů vydrží. „Růstové signály vyslaly krátce po sobě obě nejvýznamnější centrální banky na světě, odůvodňuje Modrý. Americký Fed, který v USA řídí měnovou politiku, ale zasedá opět 15. května. Jeho případné další rozhodnutí o snížení úroků by po nedávných škrtech jistě podpořilo nákupní náladu.

Na pražské burze se opět daří akciím Komerční banky, jež těží z blížícího se termínu privatizace. Do konce minulého týdne totiž měli potenciální zájemci o šedesátiprocentní podíl v bankovním ústavu předložit své nabídky FNM. Cenné papíry překonaly své dvouměsíční maximum a obchodovaly se za více než 1040 korun. Nynější nálada jim pravděpodobně pomůže v příštích dnech ještě vzhůru.

  • Našli jste v článku chybu?