Menu Zavřít

Dušan Šrámek: Robert Pelikán a paní Columbová

1. 10. 2015
Autor: čtk

Mezi poslanci se mu familiárně říká paní Columbová. Mnozí o něm mluví, ale nikdo jej neviděl. Zákon o státním zastupitelství. Zcela nová norma vznikla již za ministra Pospíšila, jeho nástupce Blažek ji předložil ve sněmovně, kde prošla prvním čtením. Následně ji Marie Benešová za Rusnokovy vlády stáhla z projednávání.

Helena Válková zákon přepracovala tak, že se to nelíbilo současnému ministru Pelikánovi, který jej částečně přepracoval. A aniž by výslednou podobu měli možnost vidět koaliční partneři či poslanci ústavně-právního výboru, představil ji novinářům. Uf. A ani nyní, kdy má zákon jít do vlády, není vůbec jisté, zda bude přijat.

Zásadní výhrady se týkají už toho, zda je vůbec nový zákon o státním zastupitelství potřeba a zda by rekodifikace neměla počkat na nový trestní řád. Zákon o státním zastupitelství přijatý v roce 1993 vytvořil čtyřstupňovou soustavu, aby na rozdíl od bývalé prokuratury její nejvyšší představitel nemohl ingerovat do případů i na nejnižším stupni.

Tato zásada má nyní padnout, neboť nový zákon počítá se zrušením obou vrchních státních zastupitelství. Spolu s tím se má změnit dozor a dohled vedoucích státních zástupců a nadřízeného státního zastupitelství nad jednotlivými případy. Bez znalosti paragrafovaného znění není jasné, jak bude nová úprava vypadat, nicméně jeden problém zde nastává: nebude již možno uložit negativní pokyn, tedy pokyn zastavit trestní stíhání, nežalovat, případně neodvolávat se.

Zametání kauz

Pelikán se sice ohání tím, že se tak zamezí „zametání kauz pod koberec“, jenže negativní pokyn byl obecně korektivem, který často mírnil bezdůvodný či šikanózní postup státního zástupce.

Zákon počítá se zřízením protikorupčního speciálu. Zde je další kámen úrazu. Speciál totiž bude působit mimo řádnou strukturu a soustavu státního zastupitelství a opět není zcela jasné, jaký vztah bude mezi ním a nejvyšším státním zastupitelstvím. Nemluvě o věcné příslušnosti. Speciál si totiž bude moci vytahovat případy jako rozinky z koláčku a ty nezajímavé házet jako drobty dolů.

Ztráta kontroly

Další problém spočívá v tom, že vláda zcela ztratí kontrolu nad případným odvoláním nejvyššího státního zástupce. Ten je součástí moci výkonné, nikoli soudní, jak si zřejmě částečně myslí i současný ministr. Kárná žaloba bude podle něj rozšířena i o manažerská selhání.

Ale představme si modelovou situaci. Nejvyšší státní zástupce například nesplní zadání, aby soustava posílila na úseku s určitým typem kriminality. Ministr podá kárnou žalobu a Nejvyšší správní soud ji zamítne jako politicky motivovanou. A vláda s tím nic nenadělá. Paní Columbovou budou mít poslanci možnost brzy zahlédnout. Zda jim odpoví na všechny otázky tak, jak si představují, zůstává otevřené.

Autor je publicista a redaktor serveru Česká justice


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Ministr spravedlnosti: Reforma státního zastupitelství nabere skluz

Exekutoři státu ušetří miliardy korun ročně. Nyní hrozí, že profese zanikne

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).