Menu Zavřít

Dusno na pražské radnici: ANO jedná o ukončení koalice

26. 4. 2018
Autor: čtk

Pražští zastupitelé ANO jednají o vypovězení koaliční smlouvy s ČSSD a Trojkoalicí. Důvodem je mimo jiné dnešní předčasně ukončené zasedání zastupitelů. Koalice se neshodla na zařazení materiálu o případném zbourání Libeňského mostu na program jednání. Bourání prosazuje ANO a ČSSD, Trojkoalice je proti. Podle ANO porušila Trojkoalice koaliční smlouvu.

Zástupci ANO vytýkají Trojkoalici nejen problémy s Libeňským mostem, ale také to, že nemohla být projednána témata týkající se například školství, konkrétně zvýšení učitelských platů. V případě, že by se ANO rozhodlo koaliční smlouvu vypovědět, stranám by začalo běžet 30denní smírčí řízení.

Pražští zastupitelé ČSSD podle předsedy klubu Lukáše Kauckého nyní o případném vypovězení koaliční smlouvy nejednají. „V tuto chvíli řešíme, jak schválit finanční prostředky pro učitele, sociální služby, sportovní a památkové granty, zahájení výstavby trasy metra D. Sobecký zájem starosty Čižinského a Trojkoalice vše podobné zmařil,“ řekl Kaucký.

„Naším vstupním požadavkem při jednání o programu byla vstřícnost k lidem, aby mohli dorazit na bod o Libeňském mostě a petici o zákazu vjezdu cyklistům v Praze 1. O přeřazení na začátek jsme se před jednáním vůbec nebavili. Pokud chtějí vypovědět koaliční smlouvu proto, že chceme být vstřícní k občanům, je to ukázka toho, jak to s nimi myslí vážně,“ řekl za Trojkoalici zastupitel a místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ). ANO a ČSSD si podle něj zvykly chodit pro hlasy k opozici.

Hádka o program schůze

Zastupitelé se přeli o to, kam má být na programu téma mostu zařazeno. Zástupci koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) jej původně chtěli zařadit na pozdní odpoledne. Na návrh opozičního zastupitele Ondřeje Martana (ODS) jej nakonec zastupitelstvo odhlasovalo jako první bod jednání.

Nelíbilo se to Trojkoalici a zejména zastupiteli a starostovi Prahy 7 Janu Čižinskému (KDU-ČSL/Trojkoalice). Po sporech, zda si jako poslanec může vzít slovo v průběhu hlasování, nakonec zastupitelé program neschválili. Čižinský svůj postoj hájil tím, že brzké zařazení materiálu znemožní Pražanům přijít na jednání zastupitelstva.

„Pan Čižinský nehlasoval pro program a někteří členové Trojkoalice tak v rozporu s tím, co jsme byli domluveni, a tím pádem prostě program nebyl odhlasován a tím pádem zastupitelstvo nemá o čem jednat,“ řekla Krnáčová. Čižinský řekl, že odejde z koalice, pokud bude schválena demolice mostu.

„Program nebyl schválen ze dvou důvodů. První, že opoziční kluby zejména ODS a TOP 09, zneužily fyzické nepřítomnosti některých koaličních zastupitelů, kteří byli ze zdravotních a jiných důvodů nepřítomni. A druhá, že nebyla shoda nad tím bodem k Libeňskému mostu,“ řekla náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ/Trojkoalice). „Neuměli jsme se srovnat s tím, že ten bod nemůže být zařazen jako pevný na 17:00, kdy občané, kteří o tu věc mají zájem, chtěli přijít,“ dodala.


Přečtěte si také: Praha počítá se šesti novými mosty, na obzoru je jediný

Pražské mosty, ilustrační foto


Kromě tématu mostu, pak zástupci opozice řešili i fungování koalice. Například předsedkyně klubu ODS Alexandra Udženija řekla, že koalice se není schopna domluvit a chce, aby zastupitelé za ni řešili její problémy.

Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice) v diskusi uvedl, že jej napadl starosta Kbel Pavel Žďárský (bezp.). Stropnický se prý obrátil na policii. „Protože jsem se nikdy nesetkal s tím, že bych byl fyzicky napaden, jeho břichem, kterým do mě strkal v kuřácké místnosti,“ řekl.

Spor politiků vyvolalo úterní rozhodnutí radních, aby byl most zbourán a vystavěn nový. Město by vypsalo veřejnou zakázku a vybraná firma by musela dodržet maximální cenu stavby, kterou by v zakázce stanovilo město, harmonogram stavby a rovněž by dodala jeho podobu. Architektonickou soutěž by Praha nedělala.

Proti záměru vedení města se postavila také část obyvatel. Ve středu uspořádali na mostě protestní akci, při které na několik minut zablokovali dopravu. Na místě se sešly asi dvě stovky lidí.

MMF24

Od roku 1928, kdy byl most uveden do provozu, nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce. Autory Libeňského mostu jsou architekt Pavel Janák a konstruktér František Mencl.

Dále čtěte:

Komentář: Prostě to neuděláme

Praha odložila schválení novely stavebních předpisů. Trojkoalice chce více času

Praha zveřejnila Metropolitní plán. Od konce června jej lze připomínkovat


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).