Menu Zavřít

Dvacet tisíc spřízněných duší

27. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Prezidenta Václava Klause doprovázely čtyři desítky podnikatelů

Mongolsko má zhruba dva a půl milionu obyvatel. Z nich téměř dvacet tisíc lidí v minulosti přišlo do užšího kontaktu s Českou republikou, více či méně ovládá češtinu a velmi dobře zná podmínky pro oboustrannou spolupráci. Na počátku minulého týdne se tamní hlavní město Ulánbátar stalo svědkem historicky první státní návštěvy prezidenta České republiky. Václav Klaus se zde při své cestě po Asii setkal se svým mongolským protějškem, prezidentem Nambarynem Enchbajarem, a dalšími nejvyššími představiteli země. Při setkání zdůraznil, že ve vzájemných vztazích je třeba navázat na dlouholetou tradici ve všech oblastech včetně obchodních aktivit. V průběhu návštěvy Václava Klause bylo podepsáno memorandum o porozumění mezi ministerstvy zahraničí obou zemí a ujednání v oblasti vzdělávání a sociální politiky. Jak český prezident zdůraznil, smyslem jeho návštěvy bylo vytvořit rámec pro rozvíjející se spolupráci na nejvyšší úrovni. O naplnění tohoto rámce se už musejí postarat konkrétní subjekty. Proto také prezidenta při jeho státní návštěvě doprovázela čtyřicetičlenná skupina českých podnikatelů. Podnikatelského fóra, které se při této příležitosti uskutečnilo v Ulánbátaru, se zúčastnil stejně velký počet mongolských byznysmenů. O podnikatelském fóru hovoří vedoucí české delegace Jaroslav Hanák, místopředseda představenstva Svazu průmyslu a dopravy České republiky.

EURO: S čím skupina podnikatelů do Mongolska odjížděla? HANÁK: Současné obchodní a podnikatelské aktivity se rozvíjejí už od konce devadesátých let. Pochopitelně, že ne všechny aktivity v minulosti došly svého naplnění. Některé projekty ztroskotaly už po prvních krůčcích třeba i zásluhou neserióznosti partnerů na české straně - mnohé na scestí přivedla falešná vidina rychlého zisku. Mongolští partneři jsou vůči nám velmi vstřícní a důvěřiví, většina z nich u nás studovala na středních nebo vysokých školách. Navštěvují často Prahu pracovně i soukromě a jsou hrdí na to, že mají hlubší vztahy právě s lidmi z České republiky.
O dobré vzájemné spolupráci svědčí například šestadvacet prosperujících společných česko-mongolských podniků, které zde za tu dobu vznikly. Podnikatelské aktivity se našemu svazu daří podporovat především ve spolupráci s ministerstvem obchodu a průmyslu, respektive s agenturou CzechTrade. Zanedbatelný není ani podíl zahraniční rozvojové spolupráce, kterou Česká republika v Mongolsku, jako jedné z šesti zemí světa, prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí realizuje. Při uskutečňování některých projektů, vyplývajících z této formy spolupráce, se uplatňují i české podnikatelské subjekty. Význam všech těchto aktivit je však třeba vidět nejen v poloze ekonomické, ale i společenské. Právě tak vznikla myšlenka na uspořádání podnikatelského fóra v návaznosti na státní návštěvu prezidenta republiky.

EURO: Nakolik bylo fórum úspěšné? HANÁK: Očekávání všech, kteří se na přípravě podnikatelského fóra podíleli jak na české, tak na mongolské straně, se více než naplnila. Státní návštěva prezidenta České republiky a návazně i podnikatelské fórum vzbudily zájem mongolské veřejnosti, inspirovaly nové zájemce o spolupráci. Kromě shrnutí všech současných možností došlo mezi zúčastněnými v průběhu dvou dnů k celé řadě kontaktů. Jen projekty, které byly na tomto podnikatelském fóru předány k realizaci nebo se rozběhla jejich příprava, představují objem sedmi milionů eur.

CIF24

EURO: Které konkrétní projekty podnikatelské fórum přineslo? HANÁK: Účastníci podnikatelského fóra prohubovali především kontakty v tradičních oblastech, kterými jsou geologický průzkum nebo dodávky menších investičních celků pro zpracovatelský průmysl, zdravotnictví, ekologii či logistiku. Příkladem může být zahájený projekt geologického průzkumu na rozloze 3650 kilometrů čtverečních v jedné z oblastí s velmi složitými přírodními podmínkami nebo výstavba rafinerie. Zvlášť viditelným příkladem může být pětihvězdičkový hotelový komplex Hilton v Ulánbátaru, který staví s dvěma sty zaměstnanci společnost PSG Zlín. Dokazuje nejen kvalitu našich staveb, ale také naznačuje cestu, kterou se Mongolsko ubírá. Nejen stavební činnost a vytváření dopravní struktury je pro naše firmy perspektivní. Nabízí se tu prudce se rozvíjející oblast turistického ruchu. Do Mongolska, jež se vyznačuje osobitými přírodními podmínkami, se začínají sjíždět zájemci o lov a rybaření prakticky z celého světa. Velmi aktivní je však i naše konkurence z Japonska a Číny. Naše firmy by proto měly využít určitého náskoku, který máme díky našim dlouhodobým vztahům s Mongolskem. Česká republika by mohla ve velmi krátkém čase plnit úlohu zprostředkovatele mezi Mongolskem a Evropskou unií.

EURO: Jakou roli sehrála při jednáních účast zástupců finančních ústavů? HANÁK: Reprezentanti finanční sféry se podnikatelské mise do Mongolska zúčastnili poprvé. Byli zde zástupci všech pěti největších bank působících v České republice. Jejich účast měla vysoce pozitivní odezvu. Při jednáních na letošním podnikatelském fóru proto mohli partneři na obou stranách získat jistotu, že reálně zpracované projekty získají současně i potřebné peněžní krytí. Finanční ústavy jsou v tomto směru seriózními garanty.

  • Našli jste v článku chybu?