Menu Zavřít

Dvakrát měř, než zavřeš

5. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Pokud Barková podváděla, nechť jde do kriminálu

CIF24

Lze jen obdivovat českou justici, s jakou lehkostí dokáže dosud netrestanou osobu poslat na pět let za mříže. Kdo se zúčastnil hlavního líčení s Libuší Barkovou a snažil se nezaujatě naslouchat argumentům obžaloby i obhajoby, musel úsilí obou stran ohodnotit remízou. Žádné přesvědčivé důkazy, které by nezpochybnitelně svědčily o vině podnikatelky, rodinné přítelkyně expremiéra Grosse, nezazněly. Možná že Barková skutečně spáchala ve svých nemovitostech v jihočeských Buzicích pojistné podvody, možná že její domy vichřící v roce 2001 a povodněmi v roce 2002 poškozeny nebyly, ale soud se měl seznámit se všemi relevantními informacemi. Proč vyhodnotil jako nadbytečné nové znalecké posudky naznačující, že voda se mohla do objektů dostat i jiným způsobem? Proč neprovedl nějaký test? Proč nebyli předvoláni další svědci, kteří by lépe osvětlili systém likvidace pojistných událostí a kontrolní mechanismy v pojišťovně Kooperativa? Ne řadové administrativní pracovnice, ale lidi z vedení, kteří byli „u toho“. Proč si soud nevyžádal pojistné smlouvy od Barkové, když se v pojišťovně záhadně ztratily?
Soudci a soudkyně musí být hodně otupělí povoláním, když rozhodují o cizích osudech, aniž by dychtili po prohlídce „místa činu“. Na vlastní oči se přesvědčit o stavu nemovitostí či přímo zde konfrontovat svědky. Bohužel celá česká justice funguje tak, že je schopna nalézat spravedlnost od stolu.
K tomu, aby Barková mohla spáchat pojistný podvod, nezbytně potřebovala mít „komplice“ v pojišťovně. Měl jím být likvidátor Jindřich Kaska. Nebyl ale předložen jediný důkaz, že by se Barková s Kaskou znali, navíc Kaska v této konkrétní kauze není trestně stíhán. Proč? Pojišťovna také zatím nikoho nezažalovala o náhradu škody. Divné.
Nelze jinak, než si klást otázku, zda s tímto případem skutečně nesouvisí přátelství Barkové s rodinou Grossových. Pod trestním oznámením na podnikatelku je podepsán Jiří Růžek, vedoucí odboru prevence a šetření pojistných podvodů pojišťovny Kooperativa, jinak též funkcionář KDU-ČSL. Je to náhoda, že ten samý Růžek předtím šéfoval BIS a z funkce mu dopomohl Stanislav Gross, když se provalilo, že zpravodajská služba odposlouchávala Grossovy hovory právě s Barkovou? Kvůli Barkové skončil, Barkovou se začal zaobírat i v nové práci. Je zajímavé, že naprosto stejnými informačními kanály, kterými se v roce 2003 ven dostávaly informace o odposleších, byly letos, v době vládní krize, zveřejňovány i informace o aktivitách Barkové a expremiérovy manželky Šárky Grossové.
Pokud Barková podváděla, nechť jde do kriminálu, ale pro soudce by v tomto případě mělo dvojnásob platit parafrázované přísloví dvakrát měř, než zavřeš.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).