Menu Zavřít

Dvě stě padesát tisíc je málo

19. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Roudnické zámecké - Ryzlink rýnský 2005 a Rulandské modré 2003

Roudnické není žádným nováčkem mezi českými víny a také není pro nováčky. Na tomto sloganu roudnického vinného sklepa je hodně pravdy.

Region.
V roce 1603 patřilo k zámku Lobkowiczů v Roudnici osm vinic. Z nich dvě - Sovická a Kochovská - existují dodnes. K nim se ale během času přidávaly další a další, takže současné zámecké vinařství hospodaří na 73 hektarech vinic. Rozloha vinohradů je uspokojivá, v tuto chvíli mají roudničtí vinaři jiný úkol, a to omladit některé plochy. Stáří keřů na nich již překračuje třicet let a jejich plodnost je pomalu za zenitem.
Poměr odrůd je zdánlivě překvapivý, ve výsadbách jsou modré a bílé zastoupeny zhruba stejným dílem. Ovšem pro ty, kteří roudnická vína znají a mají v oblibě, až o takové překvapení nejde. Tamní portugaly, vavřince a především pár let naleželé modré rulandy jsou vyhledávaným artiklem milovníků červených vín. Bílá si však s nimi v ničem nezadají. Populární millerka, svěží a příjemný sylván nebo „šeďák“ mají stále větší počet příznivců. A ovšem ryzlinky ve vyšších jakostech.
Révě přející klima posledních let a také nové technologie, skrývající se v mohutných sklepeních, znamenají novou vzpruhu pro roudnické vinaře. Přestože ročně opouští zámecké sklepy na dvě stě padesát tisíc lahví, nastává situace, kdy u některých etiket nabídka nestačí pokrýt poptávku. Více by se prodalo třeba velice vydařených portugalů. Při vyšší vyzrálosti si roudnická vína ponechávají jistou živost a zůstávají jedinečně svěží s lehce pikantní notou. Zřejmě právě pro neotřelost a jistou exotičnost těchto vín vyšších přívlastkových tříd vybral ředitel vinařství Jan Podrábský na nedávnou přehlídku u příležitosti výročí vydání vinařských ediktů císaře Karla IV. vzorky právě z této kategorie.

Doporučená vína
Roudnické zámecké - Ryzlink rýnský 2005 botrytický výběr, suché. Roudnický ryzlink má zlatou barvu zimního slunce a čirost, v níž se míhají jiskřivé pablesky. Nos atakuje bohatou medovo-hroznovitou kytkou, obohacenou elegantní nazrálostí. Široká chuť postavená na hroznu, podložená medem a kvetoucí loukou, je nesena vzhůru patrným vstupem živých, rozverných kyselinek, které doušku propůjčují jasný „zvonivý“ výraz. Vyšší stupeň vyzrálosti a mimořádná surovina obstaraly noblesní až aristokratický dozvuk, který překvapivě dobře vyzněl s hravým vstupem kyselinky někde uprostřed chuti do opulentního atraktivního závěru.
Roudnické zámecké - Rulandské modré 2003 výběr z hroznů, suché. Vysoká barva stále odráží granátové odstíny, typický antukový valér se teprve počíná rozvíjet. V buketu dominuje naleželý tón ovoce doprovázený lehkým náznakem dřeva s nepatrnými dodatky vanilkového charakteru. Chuť je v porovnání s disciplinovanou vůní bohatší a rozvernější. Do ovocného základu se vkrádá živoucí, nijak neurvalý part lehoučkých kyselinek, dotvořený patrným, ale nedramatickým tanickým dovětkem v závěru. Víno má nespornou eleganci, ne ale jako krajkově uhlazené burgundy francouzské, spíše trochu naturálně prostou, nicméně velice interesantní. Dozvuk má přes vysoký přívlastek jistou lehkost a nese se v poněkud drsné noblese severní zeměpisné šířky.
Volba pokrmu
Živost a latentní sladkost roudnického ryzlinku se dala dobře dohromady s chutným a velmi chuťově atraktivním jablkovým koláčem s modrým mákem. Usedlejší mírně natěžklé chuti moučníku přidal ryzlink vzletu, jablka získala na důrazu a vše se sjednotilo ve výsostné souhře.
K rulandskému modrému připravili při zmíněné přehlídce kuchaři z restaurací řetězce Ambiente daňka s vinnou omáčkou a pečenými kaštany. Křehké maso se s vínem dokonale skamarádilo, k hutné omáčce a zklidňující chuti kaštanů přidalo rulandské svůj zvláštní projev prodchnutý lehkým pikantem. Jídlo tak nabylo novou, lahodnou chuťovou šíři.

Poměry odrůd v roudnických vinicích:
müller thurgau 30 %
ryzlink rýnský 13 %
rulandské bílé 4 %
rulandské šedé 2,5 %
muškát ottonel 2 %
sylvánské zelené 2 %
chardonnay 1,5 %

KL24

vavřinecké 20 %
rulandské modré 10 %
modrý portugal 11 %

  • Našli jste v článku chybu?