Menu Zavřít

Dvojí představení

3. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Vína z Česka sklidila v New Yorku úspěch

Česká vína mají ve světě úspěch. Přesvědčily o tom dvě prezentace, které v rámci spolupráce při podpoře a propagaci našich produktů připravilo České centrum v New Yorku. Naše vína se představila americkému publiku hned dvakrát. Především zástupcům vyšší gastronomie v New Yorku. Druhou oslovenou skupinou byli touroperátoři s aktivitami směřujícími do naší republiky. V tomto případě byla spolurealizátorem večera newyorská kancelář České centrály cestovního ruchu. Předvedená vína byla pro všechny velkým překvapením a bez nadsázky lze říci, že přítomné „zvedla ze sedadel“. Poklon se dostalo všem předvedeným vzorkům a jejich prostřednictvím potom těm, kteří je připravili – vinařům v České republice. Po rekapitulaci obou večerů lze jednoznačně říci, že naše vína mají perspektivu, že je o ně zájem. Pokud se o nich konzumenti dozví. O to více je potěšující aktivita vedení Správy českých center, když při mizivém zájmu, který doposud prezentacím vín věnuje rezortní ministerstvo, agilně zařadilo do programu a plně podpořilo tento projekt. Nemalou roli potom hrají ředitelé jednotlivých center, kteří hlavně dobře vybraným obecenstvem a pečlivou přípravou chystají pro vstup našich vín na scénu v té které zemi ty nejlepší podmínky. Je ale načase obrátit se opět k vinařským oblastem. Zdaleka jsme neprošli všechny a zbývající prostor nedovoluje obšírné komentáře, takže se pokusím alespoň ve vší stručnosti přiblížit ty zbývající. Je to Bzenecká oblast se 410 hektary vinic, kde je kromě jiných sídlo sklepa inženýra Bunžy. Mutěnická, která disponuje bezmála tisícovkou hektarů viniční plochy, je domovem společnosti Neoklas Šardice. Bezmála osm stovek pěstitelů působí v oblasti Strážnické, kde se starají o šest set hektarů porostlých révou. Z těch, kteří se prosazují, vzpomenu alespoň bratry Cíchovy. Rozloha na Uherskohradišťsku čítá 213 hektarů vinohradů. Tam je slyšet především jména Vyskočil nebo Robek. Podluží, kde vinice pokrývají 560 hektarů, se proslavuje hlavně díky vínům Luboše a Heleny Glosových či Štěpána Malaníka.
Vína pro dnešní nabídku pocházejí zpod Pálavy a shodou náhod z jedné obce. Muškát moravský ´01 – jakostní, vinařství Kovacs je prvým z nich. Víno výrazné kytky, kde vedou hroznovité tóny a květinový nádech. Chuť nabízí široké spektrum prvků s dominantní vyzrálou ovocitostí, kde zdánlivě sladký dojem je eliminován v konci se prosazující pikantní kyselinou a „podržen“ vyšším alkoholem. Velice příjemné víno s živoucím, hravým výrazem.
Svatovavřinecké ´99 - kabinet, pochází ze sklepa vinařství Marcinčákova. Jiskrná, hutná barva s nafialovělými tóny, v buketu nabízející typické znaky odrůdy s lehkým „dřevitým“ závěrem. Po požití se rozvine chuť o prvky dalšího tmavého ovoce, v závěru s umravněnou stopou taninu, oživující sametovou hladivost. To vše s intenzitou pro tuto jakostní třídu až hýřivou.

  • Našli jste v článku chybu?