Menu Zavřít

DVOJNÁSOBNÝ ZISK

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Vertex

Jediný tuzemský výrobce skleněných vláken, firma Vertex Litomyšl, ohlásila za loňský rok rekordní výsledky. Čistý zisk činí 244 milionů korun a oproti předchozímu roku představuje zvýšení na dvojnásobek. Podnik vyvezl devadesát procent výrobků, jeho tržby narostly o osmnáct procent.

EBF24

Zisk Vertexu se za posledních pět let zvýšil desetkrát, přestože obrat stoupl jen na trojnásobek. Výsledky firmy se výrazně zlepšily po vstupu zahraničního investora, francouzské firmy Saint Gobain. V polovině roku 1998 koupila téměř devadesát proc ent akcií Vertexu. Vloni zvýšila kapacitu výroby více než miliardovou investicí do nové tavicí pece.

Po kuponové privatizaci měl podnik roztříštěné vlastníky jen krátkou dobu, protože se jeho akcie brzy soustředily do rukou několika investičních fondů. V roce 1997 se okruh majitelů dále zúžil, téměř devadesát procent akcií kontrolovaly fondy Komer ční banky. Francouzům je prodaly o rok později. Koncern Saint Gobain řídí podnik v Litomyšli prostřednictvím německé dceřiné firmy Vetrotex.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).