Menu Zavřít

Dvouměsíční odklad

1. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí

Praha (hat) - Uzavření smlouvy na dodávku informačního systému pro řízení státního dluhu se odkládá. Ministerstvo financí se začátkem června rozhodlo, že zakázku přidělí švédské společnosti Trema. Proti výsledku však podala námitku společnost SAP, která se výběrového řízení rovněž zúčastnila. Marketingový ředitel SAP ČR Ivan Boroš potvrdil, že se firma odvolala, s ohledem na probíhající řízení ale odmítl průběh tendru dále komentovat. Kvůli námitce se termín podpisu smlouvy posouvá.
„Pokud námitkám nevyhovíme, nesmíme do 60 dnů od jejich obdržení uzavřít smlouvu s vítězem tendru. To znamená, že teoreticky bychom mohli smlouvu podepsat nejdříve 20. srpna,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Zamítavé stanovisko zaslalo ministerstvo společnosti SAP ve čtvrtek.
Vzhledem k mlčení obou zúčastněných stran o příčině námitky se dá jen spekulovat, proč SAP s výsledkem tendru nesouhlasí. Nedůležitějším kritériem (viz tabulka) při rozhodování o výsledku měly být funkční požadavky. Proto také uchazeči prezentovali svá řešení přímo na ministerstvu. Výše nabídkové ceny byla až druhá v pořadí. Nejnižší nabídkovou cenu navrhl SAP, a je proto možné, že právě ona byla příčinou námitky. Další instancí v tomto sporu je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Dohady o tom, zda se SAP odvolá i k této instituci, by byly předčasné.
Systém pro řízení státního dluhu bude ministerstvo financí zprvu využívat samostatně. Po zřízení státní pokladny by se měl stát součástí jejího informačního systému. Získání této zakázky je proto pro uchazeče zajímavé už kvůli dalším výběrovým řízením.

Kolik váží
Kritéria pro zadání veřejné zakázky
Kritéria Váha v %

EBF24

  • Funkční požadavky 45
  • Celková výše nabídkové ceny za zakázku 30
  • Technické požadavky na aplikační software 15
  • Výše provozních nákladů aplikace 10

Zdroj: Informační systém o veřejných zakázkách

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).