Menu Zavřít

E.ON POTÁPÍ ČEZ

17. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

Silná prodejní vlna poslala minulý týden akcie elektrárenského koncernu ČEZ dolů. Cenné papíry firmy začaly masivně oslabovat poté, co německý E.ON oznámil, že hodlá ukončit odběr elektřiny od této české firmy. Analytici poukazují, že pád ČEZ může i nadále pokračovat.

WT100

„Samotná oficiální zpráva ještě není tak hrozná. ČEZ je schopen se s přibližně pětadvacetiprocentním poklesem exportu vypořádat. Větší nebezpečí se týká jeho privatizace. Spekuluje se, že E.ON, který je jedním ze zájemců o státní balík, ztratí zájem, říká Tomáš Karban z brokerského domu Wood & Company. ČEZ během pátečního ranního obchodování ztratil přes tři procenta. Dostal se tak na úroveň okolo 105 korun. Vyspělé evropské trhy skončily v minulém týdnu v záporných číslech. Hlavní vinu na tom měly již tradičně telekomunikační tituly. Rekordní ztrátu zaznamenal holandský KPN, jehož akcie klesly o šestnáct procent.

Na americkém kontinentu a v západní Evropě investoři vyčkávali na zprávy o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech. Počet lidí bez práce v květnu nečekaně klesl, když se jejich podíl oproti dubnu snížil z 4,5 na 4,4 procenta. Ukazatel navíc klesl poprvé za osm měsíců. Překvapivě „silnější trh práce v USA může ale světovým burzám spíše uškodit. Nečekaná změna totiž vyvolá u obchodníků pochyby, zda Alan Greenspan přistoupí na příštím zasedání Federálního rezervního systému (Fed) koncem června k dalšímu uvolňování měnové politiky. Greenspan během posledních pěti měsíců snížil úrokové sazby hned několikrát s cílem odvrátit hrozící recesi amerického hospodářství.

  • Našli jste v článku chybu?