Menu Zavřít

E-volby

4. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Český Telecom

MMF24

PRAHA (oh) – Po změnách v představenstvu Českého Telecomu došlo na konci června ke střídání v dozorčí radě společnosti. Jejím předsedou se stal Ondřej Felix, místopředsedy Michal Frankl a Bessel Kok. Pět z patnácti křesel v dozorčí radě obsadili kandidáti zvolení zaměstnanci Českého Telecomu. Poprvé v historii společnosti proběhly zaměstnanecké volby elektronickou formou – prostřednictvím intranetu, vnitřní počítačové sítě firmy.
Vladimír Brož, tajemník dozorčí rady a představenstva Telecomu, uvedl, že elektronická forma byla vybrána především kvůli náročné organizaci voleb v případě klasických volebních lístků. „Naše společnost má po celém území republiky více než třináct tisíc oprávněných voličů, kteří nejsou nijak regionálně organizováni. Vzhledem k tomu, že přes deset tisíc lidí má na svém stole svůj počítač a zbytek má k němu přístup, pokusili jsme se vytvořit elektronickou aplikaci pro volby na intranetových stránkách firmy,“ vysvětluje. Kromě samotných voleb tam byl „vyvěšen“ například volební řád, na intranetu dokonce probíhala kampaň jednotlivých kandidátů. „Někteří to pojali profesně, jiní například zveřejnili fotografie ze svého života,“ říká Brož. Celý systém byl vyvinut uvnitř Telecomu, náklady tajemník odhaduje na maximálně 200 tisíc korun. „Finanční náročnost na klasické volby bývala v minulosti mnohem vyšší,“ tvrdí.
Na zvolení svých kandidátů měli zaměstnanci téměř čtyři dny, k přihlášení do aplikace a provedení výběru stačilo znát své přihlašovací jméno a heslo. Ze 13 120 oprávněných voličů se voleb zúčastnilo více než 63 procent zaměstnanců, což Brož považuje za úspěch. „Musíme vzít v úvahu, že za posledních šest let klesl počet zaměstnanců o čtrnáct tisíc, což vyvolává určité nálady ve firmě,“ upozorňuje. Telecom chce systém zdokonalit, a kromě vlastního použití uvažuje Brož o komerčním využití aplikace. „Možná to nabídneme jiným firmám. Například pojišťovny nebo banky mají stejný problém s organizací voleb jako my,“ uzavírá.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).