Menu Zavřít

Editorial

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Zavaleni domácími problémy, máme jen málo času poohlédnout se, co právě hýbe světem. Česká ekonomika je v krizi a politici marně hledají způsob, jak z ní vybřednout. Ani na západ od našich hranic není situace nijak růžová. Tamní podnikatelé však chtějí vydělávat, a tak hledají nové trhy a nové technologie, za které budou zákazníci ochotni zaplatit. Podnikatelé tak svým politikům při hledání cesty z krize přirozeně pomáhají.

Druhá polovina letošního roku je obdobím velkých nadějí v elektronickém a internetovém průmyslu. Velké korporace vytvářejí společné projekty, jejichž cílem je vyvinout zařízení umožňující jednoduše proveditelné nákupy po internetu. Nikdo zatím přesně neví, zda má tato vize naději proměnit se v tučné zisky, ale obrovské investice skýtají jistou záruku. Dá se tedy předpokládat, že v budoucnu se budou mít dobře především země, které podporují průmysl informačních technologií. Dobrým příkladem je v tomto ohledu Finsko. Sídlí zde společnost Nokia, která se zaměřuje na výrobu mobilních telefonů a zařízení s tímto druhem komunikace souvisejících. V zemi, která má jen o něco více než pět milionů obyvatel, měl už letos v srpnu mobilní telefon každý druhý člověk. Do pěti let by tu mělo být prodáno více mobilů, než kolik zde bude žít lidí.

Americký časopis Time nedávno otiskl článek, který situaci ve Finsku popisuje. Když v Helsinkách vystoupíte z letadla, můžete si prostřednictvím svého telefonu koupit plechovku limonády a vůbec u sebe nemusíte mít peníze. Stačí vyťukat telefonní číslo uvedené na automatu a nápoj máte v ruce. Platba se na konci měsíce objeví na vašem telefonním účtu.

O cestách, kterými nalákat nové zákazníky, a samozřejmě tak vydělat další peníze, přemýšlejí i v jiných zemích. Francouzská společnost Alcatel ovládá deset procent světového trhu s mobilními telefony díky levným přístrojům, které nabízí v přitažlivých barvách. Předplacené telefonní karty a levné přístroje ovládly trh v Itálii, v Portugalsku a v Irsku. V Izraeli zase zaznamenaly velký úspěch mobilní telefony Mango, z nichž je možné dovolat se jen na jedno nastavené číslo. Rodiče je začali kupovat svým dětem, které slouží v armádě.

Německý provozovatel digitální sítě GSM, společnost D1, nabízí svým zákazníkům jinou zajímavou službu: stačí zavolat na příslušné číslo a zadat cíl vaší cesty automobilem. Počítačem generovaný hlas pak telefonuje každých patnáct minut zpět a informuje vás o dopravní situaci na silnici.

Italský operátor Omnitel přišel s vlastní specialitou. Pokud hledáte pizzerii, zavoláte ze svého telefonu do centrály, počítač zjistí, kde se nacházíte a v jednom z pěti světových jazyků vám vysvětlí cestu do nejbližší restaurace s těstovinami. Také Česká republika zaznamenává celosvětový boom informačních technologií. Ty k nám ovšem přivážejí opět jen západní firmy.

Ve stejnou chvíli k nám promlouvá z televizní obrazovky ministr Grégr a sděluje nám, že přišel na geniální plán, jak zachránit těžký průmysl. Jako by snad ani netušil, co se děje ve skutečném světě.

CIF24

A bývalý premiér Klaus vyzývá bývalého premiéra Tošovského, aby spolu se současným premiérem Zemanem konečně začali alespoň rozumně hovořit. No, díky bohu, ale není na to už trochu pozdě? Neměli jednat vždy především v zájmu země a jejích obyvatel?

Dokud si neuvědomíme, že nás už nikdo z krize tahat nebude, že naše budoucí úspěchy či neúspěchy, prosperita či krach jsou jen v našich rukou, nemáme šanci z krize vybřednout. Musíme se také zbavit zcela nesmyslného pocitu výjimečnosti a naučit se poslouchat. Pro začátek je dobré vědět, že tato země není středem vesmíru.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).