Menu Zavřít

Ekologická republika

24. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Francie

KL24

Šokujícím poměrem 526:4 byl minulý týden v dolní sněmovně francouzského parlamentu schválen zákon, který v mnoha parametrech radikálně překonává tvrdé ekologické požadavky Evropské unie. Nejvíc ty, nad nimiž některé jiné členské země, například Itálie nebo Polsko a v některých bodech i Česko, fňukají a snaží se je zvrátit. Nejmarkantnější je to u redukce skleníkových plynů. EU navrhuje do roku 2050 snížit emise na polovinu, Francouzi si, včetně socialistické opozice, odhlasovali čtvrtinu. Do pěti let se poslanci rozhodli omezit odpad z domácností o pět kilogramů na každého občana. A na skládku nebo do spalovny budou moci od roku 2012 odvážet jen o patnáct procent nižší množství komunálního odpadu. Do dvou let by měly z obchodů vymizet klasické žárovky a k sehnání budou jen úsporná svítidla. Plastové tašky a sáčky mají být zatíženy daní.
Stejně radikální změnou má projít nákladní přeprava. Těžkotonážní kamiony budou už od roku 2011 platit zvláštní daň a stát na druhé straně podpoří výstavbu dvou tisíc kilometrů železnic. Od roku 2012 se ve Francii budou moci stavět jen energeticky úsporné budovy. Podíl energie vyrobené z obnovitelných zdrojů má do roku 2020 vzrůst na 23 procent.
Velkou podporu slibuje zákon ekologickému zemědělství – daňové zvýhodnění se má zdvojnásobit. Rozloha ekologicky obhospodařovaných ploch by do roku 2012 měla tvořit šest procent celkové rozlohy zemědělské půdy, 20 procent do roku 2020. I v klasickém zemědělství má být omezeno přílišné užívání pesticidů.
Vedle poslanců se na tvorbě zákona podíleli i zástupci průmyslu, odborů i nevládních organizací, své k němu řekli i starostové a státní úředníci. Během schvalování prošel zákon 350 pozměňovacími návrhy. Při schvalování nejradikálnějšího ekologického zákona na světě se překvapivě zdrželi hlasování poslanci Strany zelených.

Popisek:
Řešení pro kamiony. Železnice má menší emise, je rychlejší a hlavně nebude ve Francii platit zvláštní daně.

  • Našli jste v článku chybu?