Menu Zavřít

Ekonomika eurozóny zpomaluje. V prvním čtvrtletí rostla tempem 2,1 procenta

31. 7. 2018
Autor: Tabrez Syed via Flickr (CC BY 2.0)

Meziroční tempo růstu ekonomiky eurozóny ve druhém čtvrtletí zpomalilo na 2,1 procenta z 2,5 procenta v prvním kvartálu. Hospodářský růst zvolnil také v celé Evropské unii, a to na 2,2 procenta z 2,4 procenta.

V mezičtvrtletním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,3 procenta. Růst tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters předpokládali, že si udrží tempo 0,4 procenta z prvního kvartálu.

Vyhlídky evropské ekonomiky v poslední době zastiňuje napětí v mezinárodních obchodních vztazích. Evropská komise tento měsíc zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie na 2,1 procenta. V jarním výhledu předpokládala, že růst bude v obou případech činit 2,3 procenta. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

„Obchodní nejistota měla zřejmě výrazný dopad na ekonomiku eurozóny již ve druhém čtvrtletí,“ uvedl analytik Bert Colijn ze společnosti ING. Upozornil, že tato nejistota zatím pravděpodobně příliš nezasáhla export, ale podkopala důvěru. „Prostřednictvím nižší důvěry mezi podniky a spotřebiteli tato nejistota pravděpodobně vyústila ve slabší růst domácí poptávky,“ dodal.


Ilona Švihlíková: Můžeme si dovolit recesi? Centrální banky jsou bez střeliva

ilustrační foto


Eurostat dnes rovněž oznámil, že míra nezaměstnanosti v eurozóně v červnu zůstala na 8,3 procenta, nejníže od konce roku 2008. Dnešní údaje Eurostatu rovněž ukázaly, že růst spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zrychlil na 2,1 procenta z červnových dvou procent. Inflace se tak podle agentury DPA dostala na nejvyšší úroveň od konce roku 2012. Evropská centrální banka (ECB) usiluje o to, aby inflace byla těsně pod dvěma procenty.

ebf - tip - debata

Evropská centrální banka (ECB) se již delší dobu snaží hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů. Minulý týden banka potvrdila, že je připravena nákupy dluhopisů v letošním roce ukončit. Úrokové sazby však hodlá ponechat na nynějších minimech přinejmenším do léta příštího roku.

Přečtěte si také:

Inflace v eurozóně v červenci zrychlila na 2,1 procenta. Nezaměstnanost zůstala beze změny

Bude dobře. Letos skoro na beton

OECD: Svět směřuje k nejnižší nezaměstnanosti za 40 let

Každý Čech je díky globalizaci o 200 tisíc bohatší než v roce 1990

Evropská komise zhoršila výhled růstu ekonomiky Česka, eurozóny i celé EU


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).