Menu Zavřít

ELEGANTNĚJŠÍ TVARY

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Nový Ford Galaxy

Podzimní vlna takzvaných faceliftů, tedy vylepšení současných modelů, se nevyhnula ani velkoprostorovému Fordu Galaxy. V těchto dnech přichází na tuzemský trh jeho inovovaná verze, jejíž cena začíná na 851 500 korunách. Design vychází z Fordovy karosářské školy New Edge a dává vozu oproti jeho předchůdci větší porci elegance. Zásadní změny prodělala příď automobilu, které nyní vévodí polokapkovité hlavní světlomety s čirým krycím sklem. Přepracované jsou i nárazníky, mřížka chladiče a kapota se dvěma prolisy ve tvaru písmene V dotvářejí nový vzhled přední části vozu. Významné změny jsou také ve tvaru zádě automobilu: zcela nová je zadní výklopná stěna a sdružené svítilny kopírují tvar hlavních světlometů.

Zcela přepracovaný je interiér vozu, v němž opticky dominuje čtyřramenný volant s efektními rameny z leštěného hliníku a přepracovaná přístrojová deska s nově řešeným středovým panelem. Více než polovinu horní části palubní desky nyní zabírají rozměrné odkládací prostory s výklopným víkem. Přibyly odkládací prostory ve voze, například do kapsy ve dveřích se vejde dvoulitrová plastová láhev s nápojem. Zcela nová sedadla poskytují více pohodlí i výrazně lepší boční vedení. Počet sedadel se podle přání zákazníka pohybuje od pěti do sedmi, přičemž pro luxusní verzi Ghia je standardních šest sedadel opatřených loketními opěrkami. Ta jsou na zadních stranách vybavena sklápěcími stolky podobnými těm, které známe z letadel. Jako součást zvláštní výbavy je nyní možno objednat například vestavěnou lednici nebo vnitřní úchyty pro upevnění jízdních kol.

Naprostou novinkou je multimediální systém se dvěma obrazovkami v zadních částech opěrek hlav předních sedadel. Sedmipalcové obrazovky se vyznačují vynikajícím rozlišením (340 tisíc pixelů) a o polovinu vyšším jasem ve srovnání s běžnou obrazovkou. Multimediální systém umožní přehrávání videokazet, videoher na CD–Romu nebo DVD.

MMF24

Prvky výrazně ovlivňující jistotu řidiče jsou xenonové žárovky hlavních světlometů, které v porovnání s klasickými žárovkami zvyšují svítivost až třikrát a zlepšují i rozlišovací schopnost řidiče, a varovný parkovací systém, takzvaný Park pilot. Ten nyní upozorňuje řidiče akustickými signály na překážky, k nimž se blíží při couvání, ale i na předměty nacházející se v těsné blízkosti přední části vozu.

Nový Ford Galaxy se má také čím chlubit, pokud jde o hnací jednotky. Pro český trh jsou k dispozici čtyři motory: dva turbodiesely o shodném objemu 1,9 litru a s výkonem 66 kW/90 k či 85kW/115 k, benzinový čtyřválec 2,3 16 V o výkonu 107 kW/145 a benzinový šestiválec se čtyřiadvaceti ventily, objemem 2,8 litru a výkonem 150 kW/ /204 k. Posledně jmenovaný agregát získal díky výrazným úpravám o sedmnáct procent vyšší výkon a přibližně o patnáct procent se zvýšil i jeho točivý moment (nyní 268 N.m).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).