Menu Zavřít

Elegantní zestátňování

24. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Rusko

Kreml stále více posiluje svoji politickou pozici využíváním ropného bohatství země. Ruská vláda schválila rozšíření Baltské ropovodné soustavy, jejíž nová část by obcházela Bělorusko a přepravovala ruskou ropu do vlastního baltského přístavu Primorsk. To by mohlo vést v případě dalšího sporu s Běloruskem k úplnému zastavení přepravy ropovodem Družba, zásobujícího mimo jiné Česko a Slovensko.
Ruský prezident Vladimir Putin zároveň oznámil, že jeho vláda zvažuje, zda by nemohla investovat část příjmů z vývozu ropy a zemního plynu do nejkvalitnějších akcií ruských firem. Tato „elegantní“ a pomalá forma zestátňování by vedla k zesílení kontroly vlády nad tamním průmyslem.
Záměr Putin vysvětloval snahou odvrátit stagnaci na ruském akciovém trhu, který stagnuje i přes vysoké ceny ropy. „Vláda by situaci mohla napravit, kdyby se zamyslela nad kroky, jež by se měly v těchto neobvyklých okolnostech učinit,“ řekl Putin na setkání s vládními činovníky, uvedla agentura Interfax.
Rusko mělo ke konci loňského roku v takzvaném stabilizačním fondu - kam ukládá příjmy z prodeje ropy - přes dva biliony rublů (asi 1,7 bilionu korun). Vzhledem k tomu, že cena ropy na světových trzích v posledních třech letech prudce roste, rychle se zvyšují i příjmy fondu. Rusko část peněz využívá například na splátky dluhů a většinu investuje do bezpečných aktiv. Ve fondu se ocitnou všechny peníze, které převýší prodejní cenu 27 dolarů za barel ropy.
Z hlediska ČR je podstatnější rozhodnutí ruského kabinetu rozšířit Baltskou ropovodnou soustavu a obejít Bělorusko, čímž pro Rusko ztratí na významu ropovod Družba. Někteří analytici se domnívají, že po výstavbě potrubí do Primorsku by se přeprava Družbou mohla úplně zastavit a připomínají, že Rusko v minulosti zastavilo dodávky do lotyšského Ventspilsu a litevského Butinge.
Ruský ropovodný monopol Transněfť navrhl postavit odbočku do Primorsku po lednovém sporu s Běloruskem. Rozepře o tranzitní poplatky a cla narušila tok ruské ropy přes Družbu do střední a západní Evropy. Transněfť uvedla, že nová trasa by měla být dokončena příští rok a bude přes ni procházet milion barelů denně. Viceprezident Transněfti Sergej Grigorjev sdělil: „Začínáme studií proveditelnosti a doufáme, že nový ropovod spustíme do osmnácti měsíců.“ Dodávky ropy zásluhou tankerů z Primorsku se tím budou moci zvýšit z nynějších 1,5 milionu na 2,5 milionu barelů denně a přístav si posílí pozici největšího ruského ropného terminálu. Ropovodem Družba plynou dva miliony barelů ropy denně, z toho 1,4 až 1,6 milionu je určeno zemím EU.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).