Menu Zavřít

Elon Musk zkritizoval práci z domu, George Sorose či OpenAI. Budu si říkat, co chci, i když mě to bude stát peníze, tvrdí miliardář

19. 5. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Elon Musk se v novém rozhovoru vyjádřil k mnoha problémům, s nimiž se v poslední době musel potýkat
  • Americký miliardář je dlouhodobě zastáncem absolutní svobody slova, které se nechce vzdát i přes finanční ztráty
  • Druhý nejbohatší muž světa zároveň odmítl přístup společnosti OpenAI, jež podle něj neklade dostatečný důraz na bezpečný vývoj umělé inteligence

Americký miliardář Elon Musk opět překvapil několika kontroverzními vyjádřeními, která nedávno poskytl v rozhovoru se CNBC. Známý podnikatel si v něm nebral servítky a zkritizoval několik vlivných lidí a společností, kteří se nechovají podle jeho představ. Ostrá slova nakonec zazněla i přesto, že mohou způsobit ekonomické ztráty mnoha Muskovým firmám. „Budu si říkat, co chci. A pokud to bude mít za následek, že přijdu o peníze, tak budiž,“ uvedl druhý nejbohatší muž světa.

Tato slova zazněla třeba v kontextu jeho nedávné roztržky s miliardářem a filantropem židovského původu Georgem Sorosem. Vedení jeho fondu totiž podle Reuters snížilo svůj podíl v automobilce Tesla, což její majitel nenechal bez odezvy. „Soros chce nahlodat samotnou strukturu civilizace, nenávidí lidstvo,“ napsal Musk v pondělí na Twitteru. Kvůli tomuto komentáři ho ale mnoho lidí zkritizovalo, včetně izraelského ministra zahraničí Ja'ira Lapida, který podle Times of Israel uvedl, že Muskovy tweety mají „antisemitský podtext“. Toto tvrzení ovšem americký miliardář zásadně odmítl.

Zanechte moralizujících keců

V rozhovoru se Musk vyjádřil i k tomu, jak vnímá budoucnost své automobilky Tesla. Následující rok bude podle něj pro firmu z makroekonomického hlediska obtížný, a to hlavně kvůli zvýšeným úrokovým sazbám, které stlačí spotřebitelské rozpočty. „Tesla by ale mohla využít své interní informace o aktuální poptávce k efektivnějším úpravám cen jednotlivých vozů,“ podotkl známý podnikatel.

Twitter měl čtyři měsíce života, řídili ho jako neziskovku, řekl Musk a přiznal, že občas přespává v kanceláři na gauči
Přečtěte si také:

Twitter měl čtyři měsíce života, řídili ho jako neziskovku, řekl Musk a přiznal, že občas přespává v kanceláři na gauči

S nepříznivými očekáváními ohledně budoucnosti automobilky částečně souvisí i kritika, kterou Musk vznesl vůči politice americké centrální banky. Podle něj bude Fed v případě zpomalení ekonomiky snižovat úrokové sazby příliš pomalu, což může poškodit spotřebitelskou poptávku. „Upřímně řečeno, zvýšení sazby lze považovat za určitý brzdový pedál pro ekonomiku. To zdražuje spoustu položek, a pokud splátka auta nebo hypotéka na bydlení pohltí větší část vašeho měsíčního rozpočtu, budete mít méně peněz na nákup jiných věcí,“ vysvětlil Musk.

Nejbohatšímu muži světa ale vadí také rozšířená praxe práce z domova, která mu přijde nespravedlivá. „Inženýři ze Silicon Valley jsou součástí jakési povýšené sociální skupiny žijící v nereálném světě a měli by se vzdát svých moralizujících keců o potřebě home-office. Není to totiž jen otázka produktivity, tento koncept je prostě morálně špatný,“ nechal se slyšet majitel Twitteru i vesmírné společnosti SpaceX, podle kterého je zároveň pokrytecké očekávat, že zaměstnanci ve službách budou nadále chodit na pracoviště, když jiní lidé zůstávají doma.

Bezpečný vývoj umělé inteligence

Zásadní problém má americký miliardář mimo jiné se současným vývojem umělé inteligence (AI). Nedávno kvůli tomu dokonce přestal podporovat společnost OpenAI vyvíjející populárního chatbota ChatGPT. Došlo k tomu hlavně kvůli neshodě s vedoucími pracovníky firmy ohledně rychlosti a povahy technologického pokroku. Musk přitom uvedl, že právě on umožnil samotnou existenci OpenAI, což doložil tím, že v rané fázi startupu do něj investoval zhruba 50 milionů dolarů (asi 1,1 miliardy korun).

WT100

„Název firmy jsem vymyslel já a podílel jsem se i na náboru klíčových vědců a inženýrů,“ řekl k tomu jednapadesátiletý rodák z jihoafrické Pretorie, podle něhož OpenAI neklade dostatečný důraz na bezpečný vývoj umělé inteligence. Musk byl zároveň signatářem březnového otevřeného dopisu žádajícího o pauzu v dalším vývoji AI, dokud nebudou zavedena potřebná ochranná opatření. Navzdory tomu ovšem americký podnikatel stále působí ve firmě X.AI, která se rovněž zabývá umělou inteligencí.

Elon Musk chce vybudovat vlastní město. Snailbrook se má vyhnout vládním regulacím a přilákat nové zaměstnance
Přečtěte si také:

Elon Musk chce vybudovat vlastní město. Snailbrook se má vyhnout vládním regulacím a přilákat nové zaměstnance

Kromě současného vedení Open AI se Musk nedávno pohádal i se spoluzakladatelem Googlu Larrym Pagem, přičemž i v tomto případě byly důvodem odlišné názory na umělou inteligenci. Page se totiž podle majitele Tesly nedostatečně zajímal o její bezpečnost. „Poslední kapkou bylo, když mě Larry označil za někoho, kdo pohrdá všemi ostatními živými tvory, a to jenom proto, že jsem preferoval lidské vědomí před tím strojovým,“ uzavřel svou kritiku Musk.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).