Menu Zavřít

Energie

24. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Krátce

Brazilci našli plyn

Brazilská státní ropná společnost Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) objevila poblíž pobřeží Rio de Janeira nové obrovské ložisko zemního plynu. Firma neposkytla přesná čísla o velikosti rezerv, avšak uvedla, že jejich výše může být podobná výši rezerv naleziště Tupi. Ty se odhadují na osm miliard barelů lehké ropy. Petrobras uvedl, že rezervy v novém poli jsou zhruba 5100 metrů pod hladinou Atlantského oceánu.

Krize u Tádžiků pokračuje

V Tádžikistánu se dále zpřísnily limity na odběr elektřiny. Nedostatek energie ve středoasijské zemi může vést dle AP brzy k vyhlášení stavu nouze. Omezení dodávek elektřiny jsou ušetřeny pouze velké podniky, nemocnice a školy.

Britové chtějí zmrazit biopaliva

Britský parlamentní výbor pro hodnocení životního prostředí vyzval vládu, aby uvalila moratorium na využívání biopaliv, protože pohonné hmoty vyráběné ze zemědělských plodin škodí životnímu prostředí a zvyšují ceny potravin.

Pod cenou Tykač neprodá

Jednání firmy ČEZ o koupi Mostecké uhelné společnosti ztroskotala na konci loňského roku dle časopisu Týden na nedohodě o ceně. Finančník Pavel Tykač, který kontroluje v MUS 49 procent, požadoval za svůj podíl 20 miliard korun. ČEZ chtěl koupit celou společnost za 28 miliard.

EBF24

Slovenský tendr na "atomovku"

Ještě v tomto roce se Slovensko chystá vyhlásit soutěž na výstavbu pátého jaderného bloku v Jaslovských Bohunicích. Elektrárna, jež by měla nahradit výpadek výroby energie po odstavení jiných atomových či tepelných bloků, má začít fungovat po roce 2020.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).