Menu Zavřít

Energie

20. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Krátce

Vemex získal Pražskou plynárenskou
Pražská plynárenská, která s téměř půlmilionem zákazníků patří k největším distributorům plynu v zemi, nakoupí podle Hospodářských novin ještě letos část plynu od česko-ruské společnosti Vemex. První velká distribuční firma tedy začala nakupovat plyn od dodavatele nezávislého na téměř monopolním hráči v českém plynárenství, koncernu RWE Transgas.

Miliardový oheň
Požár litevské rafinerie Mazeikiu Nafta z předminulého týdne způsobil škodu za 131 milionů litů (1,1 miliardy Kč) a sníží letošní zisk rafinerie zhruba o pětinu. Představitelé společnosti uvedli, že obnovení plného provozu rafinerie zabere až devět měsíců. Na koupi litevské rafinerie se letos v květnu dohodla polská ropná skupina PKN Orlen, požár však vyvolal obavy, že by od koupě mohla odstoupit.

Nový sklad v Dukovanech
Energetici dukovanské jaderné elektrárny zahájili minulý týden zkušební provoz v novém skladu vyhořelého jaderného paliva. Sklad s kapacitou 1340 tun kovu, jehož výstavba přišla společnost ČEZ na 260 milionů korun, nahradil starší zaplněné zařízení s kapacitou 600 tun. Nový sklad vyhořelého paliva by měl vystačit až do konce provozu elektrárny, který se předpokládá zhruba za dvacet let.

ebf - tip - debata

Google jede na sluníčko
Americký internetový podnik Google bude své nové ústředí v kalifornském Silicon Valey napájet energií ze solárních panelů. Půjde o největší firemní komplex na sluneční energii v USA. Areál Googleplex se začíná stavět v Mountain View, zhruba 50 kilometrů jižně od San Franciska. Centrum bude schopné vyrobit 1,6 megawattu elektřiny, které by jinak stačily zásobovat energií tisícovku kalifornských domů. Podnik počítá s tím, že solární energie pokryje až 30 procent spotřeby energie v kancelářích.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).