Menu Zavřít

Energie

11. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Do OPEC se vrací Ekvádor

Latinskoamerický Ekvádor se chystá vrátit do Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) - prý se tak stane v listopadu na příštím zasedání kartelu. Země, jež je pátým největším producentem ropy v Jižní Americe s průměrnou denní produkcí 530 tisíc barelů ropy, opustila OPEC v roce 1992.

EDF bude štěpit v Británii

Největší světový provozovatel jaderných elektráren, francouzský koncern EDF, chce postavit čtyři reaktory ve Velké Británii. Podnik oznámil, že získá-li patřičná svolení, pak se první z reaktorů rozběhne do konce roku 2017.

Mostecká uhelná obnovila stroje

Mostecká uhelná (MUS) ukončila zásadní etapu obnovy a modernizace těžební technologie. Generální opravy dobývacích velkostrojů a zakladačů si od srpna 2003 vyžádaly více než 1,5 miliardy korun. Společnost nechala během pěti let opravit dvě uhelná rypadla, čtyři skrývková rypadla a čtyři zakladače v lomech ČSA a Vršany. Cyklus obnovy velkostrojů je dvanáct až patnáct let.

MMF24

ČEPS posiluje v drátech

Provozovatel tuzemské elektrické přenosové soustavy ČEPS uvedl do provozu novou část sítě. Celkové náklady na výstavbu vedení o délce 67 kilometrů dosáhly 1,2 miliardy korun. ČEPS hodlá v příštích letech investovat do posílení kapacity a výstavby nových sítí zhruba 2,5 miliardy ročně, přičemž po roce 2012 se každoroční investice mají zvýšit na 3,5 miliardy.

ČEZ chrání orlovce

Společnost ČEZ umožní některým ptákům hnízdit na sloupech elektrického vedení. Například ve Šluknovském výběžku nechala na stožáry namontovat speciální koše, v nichž může hnízdit orlovec říční. Podle Pavla Bendy ze správy Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce tento druh ptáka v Česku nezahnízdil od 19. století. Koš opatřený i speciálními bidélky na přistávání již jeden pár orlovců přilákal.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).