Menu Zavřít

Energie

16. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Krátce

Gazprom v Itálii Ruský plynárenský monopol Gazprom uzavřel smlouvu s italskou společností Eni, která mu umožní prodávat plyn na italském trhu přímo, tedy bez prostředníků. Eni na oplátku získá možnost nakupovat v Rusku ropu. Gazprom začne s prodejem zemního plynu na maloobchodním trhu v Itálii hned od ledna 2007 a firmě Eni slíbil, že plyn jí bude dodávat minimálně do roku 2035.

Odkup akcií Německá společnost RWE Gas International začala vykupovat akcie Severomoravské plynárenské (SMP) a Západočeské plynárenské (ZČP). Tato povinná nabídka převzetí souvisí s nákupem akcií obou firem od společnosti E.ON Česká republika. Za akcie SMP nabízí RWE 4362 korun, akcie ZČP vykupuje za 3153 korun.

Gruzie se obrátí na Ázerbájdžán Gruzie má v plánu snížit svou závislost na dovozu zemního plynu z Ruska do konce příštího roku až o 80 procent. Dosáhnout toho chce dohodami s okolními zeměmi bohatými na suroviny, například s Ázerbájdžánem.

ebf - tip - debata

Neradostná prognóza Ceny elektrické energie v České republice se podle obchodního ředitele společnosti ČEZ Alana Svobody za jeden až dva roky srovnají s německými. V Německu přitom nyní stojí elektřina zhruba o 25 procent více, než v České republice.

Těžaři a energetici staví nový zdroj Výstavbu nové hnědouhelné elektrárny o výkonu 660 MW u sasko-anhaltského Profenu připravují německá hnědouhelná společnost MIBRAG společně s německou energetickou společností EnBW, která je spolumajitelem Pražské energetiky a Pražské teplárenské.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).