Menu Zavřít

Energie

27. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Benzin zdražuje Průměrné ceny benzinu Natural 95 převýšily minulý týden 32 korun za litr. Vyplývá to z průzkumu společnosti CCS u více než dvou tisíc pump v celé republice. Nejdražší benzin je v Praze a nejlevnější v Plzeňském kraji. Rozdíly mezi cenami na různých benzinkách jsou až čtyři koruny. Vysoké ceny pohonných hmot se tak již blíží k rekordům z loňského podzimu, které způsobil hurikán Katrina. Tehdy stál litr benzinu Natural 95 ještě o korunu více než dnes. Přijdou-li i letos na podzim ničivé hurikány, může se cena benzinu u českých čerpacích stanic přehoupnout přes 35 korun za litr.

EBF24

Rekordní cena elektřiny Na energetické burze EEX v německém Lipsku, která je jedním z hlavních trhů s elektřinou, padl minulý týden cenový rekord. Jedna megawatthodina elektřiny se chvíli prodávala za více než dva tisíce eur, což je pětatřicetkrát více, než je obvyklá cena v minulých týdnech. Cena elektřiny osciluje na burze mnohem více než například ceny akcií. Rekordní minimum, kdy je elektřina zadarmo, bylo již několikrát na krátkou chvíli také dosaženo. Běžná cena z minulého týdne byla 35 eur za jednu megawatthodinu.

OMV v Tunisu Společnost OMV oznámila druhý úspěšný nález ropy a zemního plynu v Tunisu. Její druhý průzkumný vrt na bloku Jenein Sud byl velmi úspěšný a kapacita naleziště dosahuje podle provedených testů hodnoty 5970 barelů ropy denně. Průzkumný vrt dosáhl maximální hloubky 3970 metrů, síť ložisek ropy a plynu se nachází ve vrstvách v hloubce 3600 až 3900 metrů. Člen výkonné rady OMV Helmut Langanger, zodpovědný právě za těžbu a průzkum, naznačil, že úspěšné vrty povedou k další expanzi společnosti v Tunisu. Započetí těžby na bloku Jenein Sud je naplánováno na začátek příštího roku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).