Menu Zavřít

Energie

6. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Krátce

Indové sází na ruský plyn Indická investiční skupina Sun koupila čtvrtinový podíl ve firmě Itera, největší ruské společnosti, která obchoduje s plynem v mnoha zemích světa. Sun a Itera založily společné podniky pro budoucí plynárenské a ropné projekty. Itera, která je zaregistrovaná na Kypru a o níž se neví, kdo jsou její vlastníci (EURO 7/2002), je velice silným hráčem na Ukrajině, v Gruzii a čím dál větší roli získává v klíčové kaspické oblasti. Společnost v roce 2007 hodlá vstoupit na burzu.

CIF24

Rusko hromadí ropné miliardy Už 77 miliard dolarů mělo k 1. červenci Rusko v takzvaném stabilizačním fondu, kam ukládá příjmy z prodeje ropy. Příjmy fondu se rychle zvyšují vzhledem k dlouhodobě vysoké ceně komodity. Rusko část peněz využívá na splacení dluhů. Obdobný fond má i Norsko, které je rovněž významným světovým producentem ropy a zemního plynu. Fond je určen budoucím generacím a na konci loňského roku v něm bylo přes 200 miliard dolarů. Norové peníze fondu investují na kapitálových trzích.

Oxid uhličitý ohrožuje korály Chemické reakce, způsobené v oceánech oxidem uhličitým z hořících fosilních paliv, ohrožují korály i další mořské živočichy. K tomuto závěru dospěla skupina amerických expertů, jak uvedla ČTK s odvoláním na agenturu Reuters. Kvůli oxidu uhličitému, který je považován i za jednu z příčin globálního oteplování, se oceány stávají kyselejšími, což může poškodit korály i další mořské živočichy. Vědci odhadli, že mezi roky 1800 až 1994 oceány pohltily 118 miliard metrických tun uhlíku, čímž se snížila přirozená zásaditost vody. Podle oceánografa Národního úřadu pro výzkum oceánů a atmosféry Richarda Freelyho to „vede k nejdramatičtějším změnám v mořské chemii nejméně za posledních 650 000 let“.

  • Našli jste v článku chybu?