Menu Zavřít

Enfant terrible české opery. Tenor Pavel Černoch dobývá světová jeviště

10. 6. 2018
Autor: Hynek Glos/Euro

Pavel Černoch je tak trošku zlobivé dítě českého operního světa. Ze studia zpěvu na Janáčkově akademii múzických umění kvůli neshodám s pedagogy odešel, vystudoval hudební management a vrhl se na vlastní podnikání. Už třiadvacet let pořádá prostřednictvím firmy Fileno kongresy pro farmaceutické firmy i odborné lékařské společnosti. Podnikání mu poskytlo nezávislost hlavně v začátcích.

Dnes už ho opera uživí a angažmá má nasmlouváno na čtyři roky dopředu. Ve svém bytě na pražských Vinohradech nás přivítal v teplákách a mikině a neformální je i v rozhovoru o operním světě, v němž si plní své sny. „Možná se to v dnešní době může zdát naivní a nemožné, ale absolutní nezávislost je pro mě meta, ke které se chci alespoň co nejvíce přibližovat,“ říká s lehkým brněnským přízvukem. V jedné místnosti je skříň plná partitur a velké piano, u kterého cvičí na vystoupení s nejslavnějšími hvězdami současné opery.

S Domingem na scéně

V Paříži alternoval ve Verdiho opeře s Jonasem Kaufmannem, který patří k nejuznávanějším zpěvákům současnosti, ve Vídni bude zanedlouho stát na scéně s legendou Plácidem Domingem. Na pódia se ale dostal poměrně pozdě - ve třiceti letech.

Začínal ve slovanských operních kusech - v roce 2009 v Bavorské státní opeře v Mnichově ztvárněním mlynáře Števy v Její pastorkyni Leoše Janáčka. Zlom přišel o rok později, kdy ho oslovila prestižní americká agentura Zemsky / Green a otevřela mu dveře na jeviště operních domů, jako jsou Teatro alla Scala Milano, Státní opera v Berlíně, Opéra Bastille Paris či Balšoj teatr v Moskvě. Dnes se mu už daří z kolonky slovanský zpěvák vymanit a studuje německý a italský repertoár.

Ostatně po zkušenostech s českými mistry zpěvu si sám vyhledal italského učitele Paola De Napoli, u něhož se roky soukromě učil. Na financování studia putovaly výdělky z Filena - jedna hodina vyjde asi na dvě stě eur a Černoch jich absolvoval přes sto.


Ušlechtilý boj proti překupníkům: Taylor Swift sdírá fanoušky sama

 Taylor Swift ve velmi drahé koupeli. Záběr z jejího klipu Look What You Made Me Do.


Kvůli své práci v Česku moc času netráví a většinou pendluje mezi operními městy. Před ním jsou angažmá v Mnichově, Paříži, Amsterdamu, Torontě a nově se podívá i do Královské opery v Londýně a Metropolitní opery v New Yorku. Čekají ho role ve Verdiho operách Don Carlos či Simon Boccanegra, v opeře Princ Igorov Alexandra Borodina pak bude zpívat Vladimira.

Dům u parku

Vydělané peníze investuje do nemovitostí v Česku i zahraničí. V současnosti je ale jeho velkým projektem stavba vlastního domu, který bude stát u parku v Průhonicích nedaleko Prahy, bude mít velké prosklené stěny a bude tím propojený s okolní přírodou. Černoch tak následuje další operní hvězdy jako Annu Netrebko, která si pořídila byt v New Yorku na Manhattanu, ve Vídni a dalších městech, či Jonase Kaufmanna, který si postavil krásný dům v podhůří Alp kousek od Mnichova.


Glosa Ondřeje Stratilíka: Proč hudební byznys potřebuje Anděla

 Skupina J.A.R. na předávání cen Anděl 2018


Přestože žádný z velkých operních domů není profitabilní a subvencují je města, státy či mecenáši, opera jako umění vzkvétá. Všechna představení, v nichž Pavel Černoch loni účinkoval, byla vyprodaná.

Vstupenky přitom nejsou levné a pohybují si kolem 200 eur. Bez opery si svůj život podle svých slov jen těžko dovede představit. „Pokaždé když jsem nemocný a hlas mi nefunguje, zjišťuju, že bez toho nemůžu žít. Jsem z toho hysterický, nervózní, zlý, mám depresi. Potom si vždycky uvědomím, jak zpívání miluju,“ vyznává se.

Přečtěte si také:

Zpívají o lásce i drogách. Highly Suspect zahráli poprvé v Česku

Uspět v hudbě je jako vyhrát olympiádu, říká dirigent Villaume

EBF24

Ukrajinská televize má platit pokutu za Eurovizi bez ruské zpěvačky

Dvě z nejoblíbenějších streamovacích služeb Spotify a Tencent se propojí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).