Menu Zavřít

Entrée Restaurant

24. 6. 2019
Autor: Euro.cz

Zázrak z Olomouce stále žije, nezabila jej ani televizní soutěž Večeřel tady francouzský herec Jean Reno i půlka Prahy. Schválně, jestli uhodnete, o který podnik se jedná. Ano, je to olomoucká restaurace Entrée. Podnik, který stále dokazuje, že – při vší úctě – i v menším městě lze otevřít a provozovat restauraci, která se může poměřovat i s konkurencí z mnohem bohatší Prahy.

Původně to byla chátrající budova olomoucké operety, Hodolanské divadlo, které se investor rozhodl oživit. Součástí měla být i steaková restaurace. Nebýt tehdy sedmadvacetiletého šéfkuchaře Přemka Forejta, který investora přesvědčil, aby z restaurace udělal podnik, který bude výjimečný i v republikovém měřítku, mohla se v Entrée cpát steaky půlka Olomouce, ale deset kilometrů za městem by tento podnik nikdo neznal. Naštěstí se podařilo investora přesvědčit, i když vsadit na tehdy takřka neznámého kuchaře z Brna chtělo velkou odvahu. A to i bez ohledu na to, že měl Forejt za sebou angažmá ve věhlasné brněnské restauraci Koishi fish & sushi a tři roky vařil v londýnské michelinské restauraci L'Autre Pied. Výsledek už znáte, Forejt má největší podíl na tom, že jen několik týdnů od svého otevření začalo Entrée sbírat všemožná ocenění a na víkendovou rezervaci se čeká až dva měsíce.

Kvalitní kuchyni se podniku podařilo udržet i poté, co se z Forejta stala jedna z hvězd seriálu o vaření. Nejen v českých zemích se stává, že když se z kuchařů stanou televizní hvězdy, z jejich hvězdných podniků pak zanedbané provozovny. To už je ale jiný příběh.

Stejně jako velká část přespolních návštěvníků Entrée přijíždíme do Olomouce vlakem. Tady je nutné ještě jednou zdůraznit – nevyrážejte do Entrée jen tak naslepo, vždy si raději zarezervujte místo dopředu, někdy budete na volný stůl čekat i několik týdnů, tak ať nejste po mnohahodinové cestě zklamaní.

Po ani ne desetiminutové procházce dorážíme do komplexu Entrée, ve kterém sídlí aktuálně nejznámější a nejlepší mimopražská restaurace.

Stejnojmenný podnik je v prvním patře hotelového objektu, rozlehlým prostorám dominuje otevřená kuchyně, kde může každý z hostů po očku sledovat, zda kuchyňský personál věnuje dostatečnou péči jeho pokrmu.

I když v případě Entrée nejsou takové obavy namístě.

Hlavní položky se na menu restaurace mění každý měsíc.

Základní filozofií je, že se všechny suroviny musejí využít do posledního zbytku, čehož se personál až úzkostlivě drží.

Na menu najdete jen seznam surovin určených pro úpravu vašeho pokrmu, tedy jinak řečeno, vy vybíráte suroviny, o zbytku rozhodne kuchař. Velmi oblíbenou surovinou při vaření jsou bylinky, které občas chodí personál sám sbírat. Velmi často v menu najdete i seno, zda jde o produkt domácí výroby, se nám ale zjistit nepodařilo.

Základem většiny jídel je cibule, nutno upozornit, že Forejt miluje červenou řepu, což je na místních jídlech docela znát. Navíc velmi rád používá netradiční kombinace surovin. Stejně jako logo Entrée je inspirováno přírodou i menu restaurace, nenajdete tu žádné ryze české, francouzské či asijské menu, ale všemožné kreace, které jsou inspirované přírodou, tedy mimo jiné vodou, ohněm, to vše doplněno rozmanitými ingrediencemi.

Pokud jste recenzi dočetli až sem, musíte si říkat, kolik takový restaurační luxus asi stojí. Předraženosti se ale obávat nemusíte. Za tříchodové obědové menu, pojmenované jako Speciální nabídka, utratíte pětistovku, pětichodové obědové degustační vás přijde na 1150 korun, vinné párování k němu 625, nevinné pak na 400. Obědové menu se ale podává pouze do půl druhé odpoledne, poté musíte, co se týče co nejpestřejší ochutnávky umění kuchyně, volit ze dvou stálých degustačních menu. Menu označené číslem jedna sestávající z pěti chodů stojí 1150 korun na osobu, vinné párování pak 625 (nevinné 400 korun). Pro velké jedlíky je pak v nabídce osmichodové degustační menu číslo

2, které vás vyjde na 1350 korun za osobu, plus 800 korun za vinné párování, 450 nevinné. Zaujalo nás také Bizzare Menu, ve kterém najdete takové položky, jako jsou svačina, urob si sám, brambotto, knedla s vejcem, křen, popelník a další bizarnosti, vše pak s cenovkou 2400 korun.

Entrée rozhodně stojí za návštěvu a rozhodně by nebylo od věci, kdyby se podobný koncept restaurace objevil i v jiném městě než Olomouci.

bitcoin_skoleni

Entrée Restaurant ? Ostravská 1, Olomouc ? t: 585 312 440 ? e: info@entree-restaurant.cz ? www.entree-restaurant.cz

  • Našli jste v článku chybu?