Menu Zavřít

Ericsson na kolenou, nečekaně špatné výsledky sráží jeho hodnotu o desítky miliard

12. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Krize koncernu Ericsson se prohlubuje. Jeden z největších světových výrobců telekomunikačních technologií zaznamenal podle předběžných výsledků ve třetím kvartále výrazný propad prodejů a pokles zisku o 94 procent, čímž zaskočil i ty nejpesimističtější analytiky. V reakci na oznámení hospodářských výsledků ztratily akcie společnosti pětinu své ceny, a hodnota firmy z hlediska tržní kapitalizace tak rázem klesla o více než 100 miliard korun.

Švédský koncern doplácí na zesláblou poptávku ze strany telekomunikačních společností. Zatímco zájem o dosud nejmodernější technologii 4G již postupně uvadá, nástupnická síť 5G, na níž Ericsson do budoucna spoléhá, je stále v nedohlednu. Nepříznivě na byznys společnosti působí také sílící konkurence, připomíná deník The Wall Street Journal. Kromě tradičního rivala v podobě finské Nokie musí Ericsson čelit stále sílícímu tlaku ze strany čínské firmy Huawei, jež se snaží dlouhodobý skandinávský tandem na evropském trhu narušit. Připočte-li se k těmto faktorům ještě zpomalení rozvíjejících se trhů na Blízkém východě, Rusku a Brazílii, je výčet pohrom pro Ericsson kompletní.

Překvapení pro všechny

Problémy koncernu nejsou žádným tajemstvím. Již v červenci představenstvo společnosti odvolalo generálního ředitele Hanse Vestberga a na jeho místo dosadilo dosavadního finančního ředitele Jana Frykhammare. Ten později oznámil plány na výrazné omezení operací a zrušení tří tisíc pracovních pozic v domácím Švédsku. Ve světle těchto událostí jen málokdo čekal od výsledků hospodaření zázraky. Také analytici na problémy společnosti zareagovali a předpověděli meziroční pokles ve třetím čtvrtletí jak u provozního zisku, tak u celkových prodejů. Stále měl však podle odhadů Ericsson vydělat 4,3 miliardy švédských korun (11,9 miliard korun) při tržbách 53,6 miliard švédských korun (148,9 miliard korun).

Středeční tiskové prohlášení, ve kterém Ericsson předložil předběžné hospodářské výsledky, však vyrazilo dech i těm největším pesimistům. Provozní zisk na úrovni 300 milionů švédských korun (833 milionů korun) znamená meziroční pokles o 94 procent a tržby ve výši 5,1 miliardy švédských korun (14,2 miliardy korun) jsou o 14 procent nižší než loni. Reakce investorů na stockholmské burze na sebe nenechala dlouho čekat. Akcie firmy začaly prudce klesat a během dne ztratily více než 20 procent. Dostaly se tak na nejnižší hodnotu od roku 2003. Z hlediska tržní kapitalizace klesla hodnota společnosti ze dne na den o více než 38 miliard švédských korun (106 miliard korun).

Vývoj akcií Ericssonu za poslední rok

"Zvládneme to!"

„Výsledky jsou výrazně nižší, než jsme očekávali,“ uvádí v prohlášení pověřený ředitel společnosti Jan Frykhammar s tím, že k největšímu propadu došlo na samotnému konci sledovaného období. „Úsporná opatření, jež stále probíhají, zatím nedokázala zalepit díru v prodejích a pokles hrubých marží, “ doplňuje manažer s tím, že propad zasáhl nejsilněji tu nejvýznamnější, síťovou divizi firmy. Rodící se spekulace o bankrotu Ericssonu však Frykhammer utíná. Podobnou situaci podle něj firma zažila již v období mezi lety 2007 a 2009, kdy se dlouho čekalo na poptávku po tehdy nově vyvinuté technologii 4G. „Konec Ericssonu se v žádném případě neblíží,“ odmítá Frykhammer pesimistické scénáře. Současně však dodává, že současný trend na trhu bude pokračovat ještě nejméně dvě čtvrtletí. Definitivní hospodářské výsledky za třetí kvartál zveřejní společnost 21. října.

Ušetřen nezůstal ani největší konkurent Ericssonu. Akcie Nokie, kótované na burze v Helsinkách, ztratily během středy téměř 5 procent. Jejich pokles je však způsoben spíše panikou na trhu. Nokia má díky nedávné akvizici Alcatelu více diverzifikované portfolio, a na poptávce po bezdrátovém širokopásmovém připojení je tak mnohem méně závislá, domnívá se analytik Mikael Rautanen z Inderes Equity Research.

Vývoj akcií Nokie za poslední rok

Dále čtěte:

Ericsson prý plánuje po 140 letech ukončit výrobu ve Švédsku

MMF24

Samsung znepokojil investory, akcie spadly na měsíční minimum

Cetin vykázal v prvním roce zisk 1,8 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).