V přízemní pekárně si můžete koupit čerstvý chléb, sladké pečivo nebo jako svačinku krajíc s nějakou čerstvou pomazánkou. Tady už podle nás ceny překračují únosnou mez. Abychom byli konkrétní, například 80 korun za buchtu s mákem nebo více než sto korun za chleba s pomazánkou.
Sice jsou porce větší, než když se otevíralo, ale nedávná negativní vlna na sociálních sítích ohledně cen zdejších snídaní a svačin není vlastně překvapivá.
Obzvlášť pokud srovnáme snídaně nebo svačiny s večerním menu, kde se neúčtuje za porce s kvalitním masem o mnoho víc než za vajíčka, šunku a chleba v ranních hodinách.
Večerní návštěva Esky se proto jeví jako smysluplnější. V květnu jsme zde ochutnali například jehněčí s chřestem a pšenicí. Maso bylo bez typického skopového ocásku, jemné a až k nevíře měkké.
Šéfkuchař Martin Štangl si rád hraje se základními surovinami, jako jsou kořenová zelenina, houby, zelí či vejce, a připravuje je originálním způsobem a v originálních kombinacích. Jídlo je většinou jednoduché, ale vždy zajímavé s dobře známými chutěmi v inovativních kombinacích. Kdo sem zavítá poprvé a nezdráhá se nechat výběr jídla na šéfovi kuchyně, nechť volí pětichodovou degustaci podávanou minimálně pro dva, vždy na jednom talíři k zintenzivnění společného zážitku. Cena 588 korun za osobu není vzhledem k úrovni jídla, kvalitě surovin i kuchařské invenci přemrštěná. Bohužel to neplatí pro nápoje – k menu za necelých šest set se totiž nabízí nealkoholické párování za 1188 korun a vinné za 1738 korun. Nezdá se nám to jako vyvážené nacenění.
Možná to teď vypadá, že jsme k Esce spíše kritičtí a že jsme v ní nebyli spokojeni. Není tomu tak – prostředí je příjemné, zavěšené posezení v patře nad pekárnou nápadité, jídla vynikající s důrazem na chuť každé z použitých surovin a chleba takřka dokonalý. Na druhé straně nelze pravou část jídelního a nápojového lístku ignorovat, pokud jsou na ní neadekvátní sumy. A co by v celé síti Ambi měli jednoznačně změnit, je chození hostů k pokladně v případě dělení účtu. V Česku se stal tento prvek skoro standardem, nicméně standardní není a neměl by být.
Eska ? Pernerova 49, Praha 8 – Karlín
? t: 731 140 884 ? e: eska@ambi.cz ? www.eska.ambi.cz