Menu Zavřít

Eso pro Karolinu

8. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Multi Development

MMF24

Na podobě ostravské čtvrti, která má vyrůst v místech bývalé koksovny Karolina, se bude podílet nizozemský architekt Rem Koolhaas, držitel prestižní Pritzkerovy ceny za rok 2000. Výběrové řízení na zástavbu asi třiceti hektarů poblíž ostravského centra vyhrála loni společnost Multi Development, s níž bude autor spolupracovat. „V zadávací dokumentaci byl požadavek, aby na uskutečnění pracoval významný světový architekt. A v tomto ohledu patří Koolhaas k tomu vůbec nejlepšímu,“ sdělil náměstek primátora Lukáš Ženatý.
Remment Koolhaas, spoluvítěz předloňské ceny EU v oboru současné architektury za nizozemské velvyslanectví v Berlíně, se nyní zaměřuje na zakázky v USA a Asii. K jeho významným návrhům patří již dokončený IT institut Campus Centre v Illinois nebo Centrální knihovna v Seattlu z roku 2004. Koolhaas pracuje na velkolepém projektu budovy pekingské televize, která má být dokončena k čínským LOH 2008.
Nizozemec, jenž v Londýně založil roku 1975 spolu s Eliou a Zoe Zenghelisovými a Madelon Vriesendorpovou architektonickou kancelář OMA, se pyšní i návrhem koncertní haly Casa da Música v portugalském Portu nebo budovou Tanečního divadla v Haagu (1988), jež má vizáž stavebnice z disharmonických částí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).