Menu Zavřít

Etický kartel

16. 3. 2005
Autor: Euro.cz

(EURO 7/2005)

Potěšilo mne, že ve zmíněném článku zástupci českých poboček společností Douwe Egberts a Nestlé vyjádřili svůj názor na princip Fair trade, byť s nimi musím v lecčems nesouhlasit. Ráda bych uvedla na pravou míru několik faktografických nesrovnalostí ohledně Fair trade a kodexu CCCC.
Především je zcela zavádějící, že v článku je na několika místech Fair trade redukován na pouhé vyplácení vyšších výkupních cen za kávu pěstitelům. Souhlasila bych, že jako takový by jistě ke stabilizaci světového trhu kávou nepřispěl; toto pojetí „Fair trade“ má však od skutečnosti velmi daleko. Aniž bych sáhodlouze rozváděla sociální, environmentální a ekonomická kritéria a zásady Fair trade, musím připomenout alespoň fakt, že v rámci Fair trade je pěstiteli garantována minimální výkupní cena pouze na předem kontrahované množství, a pěstitel tedy není motivován k nepřiměřenému zvyšování produkce, které by nadále přispívalo k destabilizaci trhu, jak naznačují výroky pánů Procházky a Waltera.
Kromě toho článek kupodivu postrádá velmi zásadní informaci, že Kodex pro kávové společenství má pouze deklaratorní charakter – signatářské zpracovatele kávy nezavazuje ke konkrétním krokům ani nestanovuje důsledky pro případ jejich nedodržování. Kodex tak zůstává vyjádřením dobré vůle signatářů a toho, že si jsou vědomi neudržitelnosti současné situace na trhu s kávou. Je ho proto nutné vnímat pouze jako pomyslný první krok, který má potenciál nasměrovat zpracovatele správným směrem, sám o sobě však znamená poměrně málo.
Signatáři CCCC (včetně Douwe Egberts, respektive Sara Lee, Nestlé a Kraft Foods) uznávají, že stávající podmínky v obchodu kávou jsou nepřijatelné a že je třeba je začít řešit – přinejmenším z důvodu zhoršené kvality kávy, když už ne z ohledu na sociální situaci milionů pěstitelů kávy. Podepsání kodexu je však jedna věc a odstranění kořenů problému a implementace prohlášení v praxi věc druhá. Vzhledem k tomu, že kodex CCCC, v němž signatáři přiznávají existenci nepřijatelných výrobních praktik, jako například využití dětské a nucené práce a používání nejagresivnějších pesticidů, byl podepsán teprve v září 2004 a v platnost vstoupil začátkem tohoto roku, nedá se předpokládat, že by zpracovatelské kolosy během pouhých několika měsíců jeho platnosti výrazně změnily své obchodní praktiky a pokročily v naplňování tezí kodexu. Zmiňované zásluhy v podobě spolupráce Kraft Foods s Rainforest Alliance nebo školení pro pěstitele kávy organizované společností Douwe Egberts jsou samozřejmě chvályhodné, jejich rozsah je ovšem v porovnání s celkovým objemem produkce a potenciálem těchto společností zanedbatelný.
Navzdory tomu věřím, že se přístup těchto a dalších zpracovatelů kávy může postupně začít přibližovat skutečným zásadám Fair trade, a přispívat tak jak ke stabilizaci kávového trhu, tak k sociální a environmentální udržitelnosti, aniž by byl mezitím skutečný koncept Fair trade ohrožen šířením neúplných nebo zkreslených informací ze strany těch zpracovatelů kávy, kteří jeho zásady posud nesplňují.

bitcoin_skoleni

Šárka Špačková,
místopředsedkyně Asociace pro Fairtrade

  • Našli jste v článku chybu?