Menu Zavřít

EU chce malé firmy naučit reklamě

2. 8. 2004
Autor: Euro.cz

PODPORA Z UNIENaučit malé a střední firmy efektivně využívat možnosti reklamy je cílem projektu Evropské unie Leonardo dá Vinci, jehož koordinátorem v České republice se stala ostravská společnost Free Art. Jedním z hlavních argumentů, které zástupci malých a středních firem používají při odmítání reklamy, je argumentace její údajně vysokou cenou a malou účinností.

PODPORA Z UNIE

Naučit malé a střední firmy efektivně využívat možnosti reklamy je cílem projektu Evropské unie Leonardo dá Vinci, jehož koordinátorem v České republice se stala ostravská společnost Free Art.

Jedním z hlavních argumentů, které zástupci malých a středních firem používají při odmítání reklamy, je argumentace její údajně vysokou cenou a malou účinností. „Nemáme miliony korun na to, abychom mohli inzerovat v denících či někde vylepovat billboardy,“ tvrdí zástupce středočeské středně velké stavební firmy Josef Klein.

Odborníci nejen z reklamních agentur ale tvrdí, že při správném výběru formy reklamy se dá dosáhnout velice slušných cen. „Je vždycky nutné analyzovat možnosti a požadavky firmy a na základě toho zvolit správný model reklamy,“ říká Robert Kudláček z reklamní agentury M&M studio.

Dalším zažitým stereotypem je tvrzení firem, že inzerovat nepotřebují, neboť mají specifický okruh zákazníků. V mnohých případech tomu sice takto je, ale například dříve velmi úzce regionální pivovar Bernard z Humpolce se díky poměrně rozsáhlé

reklamní kampani stal známým i v jiných místech republiky.

ZA ČTVRT MILIONU EUR

Produktem projektu, jehož koordinátorem v České republice se stala ostravská společnost Free Art, má být mimo jiné ČD-ROM se softwarem pro simulaci reklamních kampaní, vícejazyčným slovníkem základních pojmů v reklamě a médiích a ukázkami nejlepších kampaní malých a středních podniků v evropských zemích. Podle ředitele reklamní společnosti Free Art Tomáše Sokolovského je pro výše uvedené úkoly k dispozici celkem čtvrt milionu eur, tedy necelých osm milionů korun.

„Náš průzkum odhalil zajímavou věc. Malé a střední firmy, které již mají s reklamou zkušenost, většinou oceňují její efektivitu. Podnikatelé bez zkušeností s reklamou ji naopak odmítají s poukazem na vysokou cenu a malý přínos,“ tvrdí Sokolovský. Právě firmám dosud odmítajícím reklamu by měl projekt dokázat její smysluplnost, pokud je dobře připravená.

Zejména malé firmy, jako jsou pekárny, restaurace či další provozovny, oslovují své potenciální zákazníky maximálně letáky či inzercí například ve Zlatých stránkách nebo místním tisku. „Nejlepší reklamou je pro mě

doporučení ostatních,“ řekl Profitu pražský čalouník Martin Měchura.

**EFEKTIVITA NA PRVNÍM MÍSTĚ

Podle Roberta Kudláčka by na prvním místě měla být vždy efektivita reklamy. „Letáky zastrčené do poštovní schránky mezi další reklamní tiskoviny moc efektivní nejsou,“ připomněl Kudláček jednu z nejčastějších forem reklamy zejména ve velkých městech.

WT100

Přesto se však zdá, že se, pokud jde o prezentaci i malých a středních firem, blýská na lepší časy. Pozitivní změny se projevují zejména při prezentaci firem v zahraničí. Podle vládní agentury na podporu obchodu Czech-Trade se výrazně zvýšila schopnost českých firem předvést své výrobky či služby v zahraničí. Zvyšuje se zejména kvalita lidí, kteří firmy zastupují, firmy se lépe orientují v zemích svých potenciálních obchodních partnerů.

(Glosu k tématu najdete na str. 22.)

  • Našli jste v článku chybu?