Menu Zavřít

EU pozvala Trumpa na summit, šéf NATO připomíná závazky

9. 11. 2016
Autor: čtk/ap

Brusel zve nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa na společný summit EU-USA při nejbližší možné příležitosti. Ve společném dopise to napsali předsedové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker. Prohlubování transatlantických vztahů je podle nich nyní důležitější než kdy dříve.

„Nevěřím, že v současnosti může být nějaká země velká v izolaci,“ řekl odpoledne Tusk novinářům v narážce na Trumpovo volební heslo. Amerika a Evropa podle něj mají a musejí spolupracovat. Vzájemné vazby jsou podle Tuska silné, instinktivní, duchovní i biologické a nikdo je nemůže zničit.

„Události posledních měsíců a dní by měly být chápány jako varovný signál pro všechny, kdo věří v liberální demokracii,“ upozornil ale také někdejší polský premiér, který nyní předsedá jednání členských zemí EU. Je podle něj třeba se konečně sebrat a opět najít smysl pro směr, důvěru a pocit pořádku. „A to i v globálním ohledu, ať mluvíme o obchodě, migraci či bezpečnosti,“ upozornil Tusk.

Jen těsná spolupráce Evropské unie a Spojených států může podle Tuska a Junckera zajistit zvládnutí náročných úkolů, k nimž patří takzvaný Islámský stát (IS), hrozby ukrajinské suverenitě a územní celistvosti, klimatické změny anebo migrace.

„Musíme upevnit mosty, které jsme přes Atlantik budovali,“ napsali představitelé EU Trumpovi, který ve volbách porazil demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou a do funkce nastoupí v lednu. Je podle nich třeba snažit se o to, aby vazby zůstaly silné a trvalé.

Junckerův mluvčí Margaritis Schinas novinářům řekl, že šéf komise dnes telefonicky o amerických volbách hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a dalšími evropskými lídry. „Američtí voliči se v demokratických volbách vyjádřili jednoznačně,“ poznamenal Schinas. Juncker se podle něj těší, že dostane více podrobností o postoji budoucí americké administrativy ve věcech společného zájmu, od obchodu až po bezpečnost a boj s terorismem.

Euroamerické strategické partnerství je podle Tuska a Junckera naštěstí široce a hluboce založené, stojí na sdílených hodnotách svobody, lidských práv, demokracie a víry v tržní hospodářství.

Oba evropští politici v dopise připomněli snahy o posílení energetické bezpečnosti a řešení klimatických změn, spolupráci v bezpečnostní oblasti na východ a na jich od Evropy, ale také vyjednávání o obchodní dohodě s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Tyto rozhovory, které chtěl mít Brusel a Washington původně dokončeny letos, se ale v posledních měsících prakticky zastavily.

„Evropané věří, že Amerika, jejíž demokratické ideály byly vždy majákem naděje napříč světem, bude i nadále investovat do partnerství s přáteli a spojenci,“ uvedli Tusk s Junckerem.

Stoltenberg: Vůdčí role USA je zásadní

Ke zvolení prezidentem Spojených států blahopřál Trumpovi i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Upozornil, že Severoatlantická aliance sdružuje už skoro sedm desítek let nejbližší americké přátele v míru i v konfliktech. Silné NATO je podle Stoltenberga dobré pro USA i pro Evropu.

Trump před volbami, v nichž nyní porazil demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, zpochybnil plnění amerických závazků vůči evropským spojencům, kteří podle něj alianci přispívají jen málo. Znepokojil tím především malé pobaltské členy NATO, kteří se obávají agresivního ruského souseda.

Stávající administrativa prezidenta Baracka Obamy opakovaně spojence ujišťovala o trvalé platnosti amerických spojeneckých závazků. Jednoznačně to například na letním summitu NATO ve Varšavě uvedl sám Obama.

Stoltenberg dnes zdůraznil, že americká vůdčí role v NATO je stejně důležitá jako vždy. Připomněl výzvy měnícího se bezpečnostního prostředí ve světě, hybridní konflikty, kybernetické útoky i teroristickou hrozbu.

„Čeká nás další práce,“ podotkl Stoltenberg s tím, že se těší na setkání s Trumpem a diskusi o dalším postupu příští rok na summitu aliance v Bruselu. Vrcholnou schůzku NATO plánuje v prvních měsících roku 2017, kdy má být v belgické metropoli otevřena nová alianční centrála.

Povolební vývoj v USA sledujte online


Dále čtěte:

EBF24

Trumpova přednost? Vazby k Česku, shodují se tuzemští politici

Kolik má Donald vlastně peněz?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).