Menu Zavřít

Euro kleslo kvůli předvolební nervozitě ve Francii na týdenní minimum

6. 2. 2017
Autor: čtk

Euro během dnešního obchodování sestoupilo až na týdenní minimum vůči americkému dolaru. Dolů ho tlačí obavy ohledně francouzské politiky před dubnovými prezidentskými volbami. Kolem 17. hodiny středoevropského času vykazovala jednotná evropská měna pokles o zhruba půl procenta na 1,0733 dolaru. Během dne se propadla až na 1,0705 dolaru, tedy na nejnižší úroveň od 31. ledna.

Šéfka francouzské krajní pravice Marine Le Penová o víkendu oficiálně zahájila svou kampaň před prezidentskými volbami. Podle analytiků z americké banky JPMorgan by euro v případě vítězství Le Penové v prezidentských volbách mohlo oslabit o zhruba deset procent a dostat se pod paritu s dolarem. Le Penová ve svém nedělním projevu slíbila, že bude bojovat proti globalizaci a bude prosazovat odchod Francie z eurozóny.


Přečtěte si, s čím se potýká prezidentský kandidát Fillon:

Přiznání „pana čistého": Fillon se za zaměstnávání příbuzných omluvil

Francouzský prezidentský kandidát Francois Fillon v současnosti čelí aféře kvůli tomu, že ze státního vyplácel své příbuzné. Ti pro něj údajně pracovali.


Poklesu eura nezabránily ani příznivé údaje z Německa, které je největší ekonomikou eurozóny. Německé ministerstvo hospodářství dnes oznámilo, že objem zakázek německých průmyslových podniků se v prosinci zvýšil o 5,2 procenta. To představuje nejrychlejší nárůst za dva a půl roku.

Dolar dnes navzdory růstu vůči euru oslabil vůči japonskému jenu. Sestoupil až na 112 JPY, tedy nejníže od konce listopadu. Podle analytiků stál za tímto propadem pokles výnosů u dluhopisů americké vlády, napsala agentura Reuters.


Z francouzských prezidentských voleb čtěte více:

Hamon jako kandidát francouzské levici zvyšuje šance, tvrdí média

Francie má nového favorita na prezidenta. Je jím centrista Macron

WT100

Šéfka francouzské krajní pravice zahájila prezidentskou kampaň

Vůdkyně populistické francouzské Národní Fronty Marine Le Penová


  • Našli jste v článku chybu?