Menu Zavřít

Společný evropský dluhopis podruhé: nápad Bruselu rozčiluje Němce

23. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Evropská komise chce novým finančním produktem umožnit státům půjčovat si peníze formou dluhopisu 19 zemí eurozóny. Hlavně v Německu tento nápad vyvolává negativní vášně. Připomíná projekt eurobondů z roku 2011. Instrument má pomoci zejména nejzadluženějším zemím eurozóny, Řecku a Itálii.

Evropská komise za podpory Francie navrhuje, aby bylo možné zabalit státní dluh zemí eurozóny do evropského dluhopisu nazvaného Sovereign Bond-Backed Securities (SBBS). Opatření má zajistit stabilnější eurozónu, jež bude odolná proti finanční krizi. Podle německého deníku Die Welt tento návrh předloží místopředseda EK Valdis Dombrovskis, jenž je také komisařem pro euro a sociální dialog.

SBBS mají podle představ EK kupovat banky v eurozóně a budou diverzifikovat dluhy členských zemí. I když má jít o „bezpečná aktiva“, kritici tvrdí, že o ně nemusí být mezi investory zájem. Očekává se, že budou mít nižší rating než tradiční státní dluhopisy jednotlivých zemí, kde se platí eurem. Rizika z případného nesplácení mají nést soukromí investoři, upozornily Financial Times.


Ilona Švihlíková o reformě eurozóny:

Proč se Francie a Německo nemohou shodnout na reformě eurozóny

ilustrační foto


Přesná pravidla pro tento instrument musí schválit ještě vlády členských zemí eurozóny a Evropský parlament, dodal britský deník. Návrh může sloužit k odvedení pozornosti od debaty o reformě eurozóny, řekl jeden z diplomatů eurozóny.

Zástupci států, jako jsou Německo, Nizozemsko, Rakousko a Finsko, vidí v nových eurobondech riziko, že budou neprůhledně použity jako finanční pomoc pro nejzadluženější země eurozóny.

Vládní dluh jako poměr k HDP v % (vybrané země eurozóny, ke konci roku 2017)
Řecko 178,6
Itálie 131,8
Portugalsko 125,7
Belgie 103,1
Španělsko 98,3
Francie 97,0
Rakousko 78,4
Německo 64,1
Finsko 61,4
Nizozemsko 56,7
Slovensko 50,9

Zdroj: tradingeconomics.com

V Německu tento návrh vyvolal doslova odpor. „Nevěřím tomu,“ řekl k návrhu připomínajícímu koncept eurobondů z roku 2011 německý poslanec Ralph Brinkhaus z CDU, který je stranickým expertem pro finanční záležitosti.

Europoslanec CSU Markus Ferber se obává, že jde pouze o pokusný balónek ze strany Junckerovy komise. Myšlenka je podle něj založena na lživém argumentu, že investice do státních dluhopisů jsou zcela bez rizika. Podle něj bruselská komise vytváří pro země eurozóny další výjimky, které podkopávají finanční odpovědnost předlužených států.


Esej Pavla Párala o společné evropské měně:

S eurem na věčné časy a nikdy jinak

 Ilustrace k eseji S eurem na věčné časy


Příznivci eurobondů naopak tvrdí, že umožní sdílet finanční rizika po celé eurozóně a zamezí finančním šokům. Jedním z autorů myšlenky vytvoření sdílených dluhopisů eurozóny byl v roce 2011 paradoxně také německý ekonom Markus Brunnermeier. Tento koncept má zabránit propojení dluhů daného státu na domácí banky.

Koncem června se má konat summit Evropské unie, kde se bude projednávat reforma měnové unie. Mimo jiné se má debatovat o dokončení bankovní unie, která je povinná pro členské země eurozóny.

WT100

Dále čtěte:

Řecko má zachránit marihuana. Tsipras si slibuje miliardy, Brusel ho nebere vážně

Italští magoři poznávají finanční svět

Rusko pátou největší ekonomikou světa? Plnění Putinova slibu se opět odkládá

Macromotýl Emmanuel: Prosadí francouzský prezident své reformy?

 Francouzský prezident Emmanuel Macron sposlu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou


  • Našli jste v článku chybu?