Menu Zavřít

Evropa hlásí konec dluhové krize, ekonomika jede naplno

1. 2. 2018
Autor: Redakce

Evropská ekonomika loni rostla nejrychleji za posledních deset let. HDP v eurozóně na konci roku vzrostl o 0,6 procenta mezikvartálně a meziroční dynamika se tak udržela na vysokých 2,7 procenta.

Příznivé údaje o loňském vývoji ekonomiky jsou podle agentury AP jasným důkazem, že eurozóna se vymanila z vleklé dluhové krize, která vyvolala obavy ohledně přežití jednotné evropské měny.

Navíc byl třetí kvartál revidován vzhůru na 2,8 procenta a za celý rok 2017 tak ekonomika eurozóny překvapila růstem o 2,5 procenta – to je nejsilnější výsledek za posledních deset let. Ten navíc znovu překonává již tak optimistickou prosincovou prognózu ECB.

 Vývoj HDP eurozóny

Ačkoliv není k dispozici detailní struktura HDP, je možné předpokládat, že k růstu přispěly všechny složky poptávky. I když pravděpodobně ne rovnoměrně.

Trh práce motorem evropského růstu

Zásadním motorem růstu zůstává trh práce, který pohání domácí spotřebu a možná na konci minulého roku výrazněji i investice. Naopak zahraniční obchod pravděpodobně hrál ve čtvrtém čtvrtletí sekundární roli.

První předstihové ukazatele naznačují, že velice dobrý bude i start do nového roku. Indexy IFO a PMI se pohybují poblíž historických maxim a naznačují růst mezikvartálně okolo 0,8 procenta.

Pokud to potvrdí i tvrdá data, bude to znamenat další šlápnutí na plyn a meziroční akceleraci na 2,8 procenta.

S takovými čísly se i přes nízkou inflaci (čekáme pokles lednové inflace na 1,3 procenta) bude ECB jen těžko dařit oslabovat euro.

 Vývoj kurzu eura vůči dolaru

ebf - tip - debata

Po posledním zasedání ECB bylo jasně vidět, že prezident Mario Draghi nemá moc možností, jak tlumit sázky na blížící se konec měnové expanze.

Článek vyšel na webu Peak.cz


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).