Menu Zavřít

Evropa hlásí konec dluhové krize, ekonomika jede naplno

1. 2. 2018
Autor: Redakce

Evropská ekonomika loni rostla nejrychleji za posledních deset let. HDP v eurozóně na konci roku vzrostl o 0,6 procenta mezikvartálně a meziroční dynamika se tak udržela na vysokých 2,7 procenta.

Příznivé údaje o loňském vývoji ekonomiky jsou podle agentury AP jasným důkazem, že eurozóna se vymanila z vleklé dluhové krize, která vyvolala obavy ohledně přežití jednotné evropské měny.

Navíc byl třetí kvartál revidován vzhůru na 2,8 procenta a za celý rok 2017 tak ekonomika eurozóny překvapila růstem o 2,5 procenta – to je nejsilnější výsledek za posledních deset let. Ten navíc znovu překonává již tak optimistickou prosincovou prognózu ECB.

 Vývoj HDP eurozóny

Ačkoliv není k dispozici detailní struktura HDP, je možné předpokládat, že k růstu přispěly všechny složky poptávky. I když pravděpodobně ne rovnoměrně.

Trh práce motorem evropského růstu

Zásadním motorem růstu zůstává trh práce, který pohání domácí spotřebu a možná na konci minulého roku výrazněji i investice. Naopak zahraniční obchod pravděpodobně hrál ve čtvrtém čtvrtletí sekundární roli.

První předstihové ukazatele naznačují, že velice dobrý bude i start do nového roku. Indexy IFO a PMI se pohybují poblíž historických maxim a naznačují růst mezikvartálně okolo 0,8 procenta.

Pokud to potvrdí i tvrdá data, bude to znamenat další šlápnutí na plyn a meziroční akceleraci na 2,8 procenta.

S takovými čísly se i přes nízkou inflaci (čekáme pokles lednové inflace na 1,3 procenta) bude ECB jen těžko dařit oslabovat euro.

 Vývoj kurzu eura vůči dolaru

MMF24

Po posledním zasedání ECB bylo jasně vidět, že prezident Mario Draghi nemá moc možností, jak tlumit sázky na blížící se konec měnové expanze.

Článek vyšel na webu Peak.cz


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).