Menu Zavřít

Evropa hrozí sankcemi

31. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Veřejné finance

Joaquín Almunia, eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky, vyjádřil v hodnocení konvergenčního programu České republiky „politování“ nad vývojem českých veřejných financí. Vláda má čas do ledna 2008, aby jejich stav napravila. V opačném případě jí od Evropské unie hrozí sankce včetně zastavení dotací. Deficit se letos dle odhadů vyšplhá na čtyři procenta HDP, což se velmi vzdaluje 3,3 procenta, k nimž se Česko zavázalo.
Almunia tvrdí, že pod slíbenou hranici by se veřejné finance dostaly, kdyby nedošlo k nárůstu sociálních výdajů před loňskými volbami. „Aktualizovaný konvergenční program odsouvá plánovanou korekci nadměrného schodku českých veřejných financí, přestože se deficit dostal již v roce 2006 pod tříprocentní hranici, a přestože ekonomika ČR rostla rychleji, než se očekávalo,“ upozornil eurokomisař.
Ministři financí EU chystají na 10. července doporučení pro českou vládu, ve kterém mají být uvedeny kroky k tomu, jak vrátit veřejné finance do potřebných mezí. Komise nyní požaduje, aby se rozpočtový schodek vrátil pod hranici tří procent nejpozději v příštím roce, a doporučuje snížit podíl povinných výdajů státu. EK též nařizuje zlepšit dlouhodobou udržitelnost veřejných financí vzhledem k rostoucím nákladům kvůli stárnutí obyvatelstva - jinými slovy provést důchodovou reformu. ČR bude mít šest měsíců na to, aby dala veřejné finance do pořádku, jinak může dojít i k tomu, že se zastaví přísun evropských peněz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).