Menu Zavřít

Evropané se nechtějí stěhovat za prací

8. 9. 2003
Autor: Euro.cz

NOVÉ ČLENY LÁKALA EVROPSKÁ UNIE TAKÉ PROTO, ŽE BUDOU MOCI BEZ PROBLÉMŮ ŽÍT A PRACOVAT V JINÉ NEŽ RODNÉ ZEMI. KONKRÉTNÍ ČÍSLA UKAZUJÍ, ŽE TOHO MNOHO LIDÍ NEVYUŽÍVÁ.

WT100

NOVÉ ČLENY LÁKALA EVROPSKÁ UNIE TAKÉ PROTO, ŽE BUDOU MOCI BEZ PROBLÉMŮ ŽÍT A PRACOVAT V JINÉ NEŽ RODNÉ ZEMI. KONKRÉTNÍ ČÍSLA UKAZUJÍ, ŽE TOHO MNOHO LIDÍ NEVYUŽÍVÁ.

Možnosti žít a pracovat mimo svou rodnou zemi využívá podle statistiků pouhých 5,5 procenta lidí usídlených v některém z unijních států. Téměř tři procenta ale tvoří občané nečlenských států. Vnitřní migraci občanů zemí Evropské unie za prací do jiného státu tedy představují pouhá 2,5 procenta obyvatel EU. Největší zájem je o Lucembursko (30 procent) a Belgii (6 procent). V těchto poměrně vysokých procentech jsou však zahrnuti také zaměstnanci řídicích orgánů Evropské unie, jež jsou v těchto zemích umístěny. Na třetím místě je Německo s pouhými dvěma procenty obyvatel z jiných zemí Evropské unie. U jiných států jsou čísla ještě daleko nižší - kupříkladu ve Velké Británii pracuje pouze 0,7 procenta jiných unijních občanů. Nejvíce se do jiných zemí Evropské unie stěhují Portugalci a Italové. Daleko lákavější jsou však některé země Evropské unie pro obyvatele nečlenských států - především Turecka, Ukrajiny a bývalé Jugoslávie. Například v Německu tvoří podíl občanů z nečlenských zemí zhruba šest procent (což je asi 4,5 mil. lidí). Čím to je? Na rozdíl od Američanů, pro které neznamená žádný problém vystřídat během jednoho života několik hodně vzdálených míst, není pro Evropany příliš zažité stěhovat se natrvalo jinam. Jsou více svázáni s rodnými kořeny a nechce se jim daleko od rodiny a přátel. Navíc na dlouhodobé žití jinde nebyli občané po léta zvyklí. To, že o unijní země mají větší zájem obyvatelé zemí stojících mimo Evropskou unii, je dáno tamní špatnou životní úrovní, snahou uniknout a pokusit se o štěstí jinde. Roli v malém zájmu o stěhování hraje v Evropě určitě i jazyková bariéra. Zatímco v USA se všude hovoří anglicky, v zemích Evropské unie je jen málo států, které nemají vlastní odlišný jazyk. Jelikož některé práce vyžadují kvalitní znalost místního jazyka, nemůže je vykonávat každý. Evropská unie se nyní připravuje na zásadní rozšíření. Čas ukáže, zda se zájem o stěhování za prací zvýší, či zda nebude pro Unii jednodušší začít řešit spíše přesun kapitálu za pracovní silou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).