Menu Zavřít

Evropská strašidla

8. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Hlavní výzva pro unii: najít cesty k soužití s muslimy

Evropskou unií se šíří strach. Nedávná referenda o ústavní smlouvě ve Francii a v Nizozemsku ukázala, že obavy Evropanů se projevují v mnoha oblastech. Cítí se ohroženi přílivem levného zboží ze zahraničí, konkurencí levné pracovní síly cizinců, krachem tradičního sociálního modelu. Francouzi dali v lidovém hlasování najevo, že chtějí, aby s tím Evropská unie něco dělala.
Právě ve Francii se před lidovým hlasováním zapomnělo na ještě důležitější debatu - o tom, co by unie mohla a měla dělat při zajišťování vnitřní bezpečnosti. Teroristické útoky v Londýně připomněly, že právě toto je dnes klíčové téma. Všichni dávno vědí, že mezinárodní zločin a terorismus nerespektují žádné mezistátní hranice. Kdo by dnes zpochybňoval, že těmto zlům je také nutné čelit na mezinárodní či nadnárodní úrovni?
Evropská ústavní smlouva měla být dalším krokem k posílení evropské akceschopnosti v této oblasti. Jistě, ne všichni to takto vnímají. Není možné se omezit na spolupráci v rámci Evropské unie, důležitá je koordinace se Spojenými státy, Ruskem a dalšími zeměmi. Právě od unie ale budou lidé stále více očekávat, že jim nabídne smysluplná řešení. Bez ohledu na to, zda euroústava vstoupí v platnost, či nikoliv.
Obavy o vnitřní bezpečnost se přece jen více projevily před nizozemským referendem. Nizozemsko těžce zasáhly vraždy významných osobností, jež mají na svědomí pomatenci - v lecčem podobní těm, kteří zaútočili v Londýně. Zdá se však, že ani v Nizozemsku referendum neukázalo cestu k racionálnímu řešení. Politici v tamním lidovém hlasování nedostali vzkaz, že mají usilovat o pevnější spolupráci mezi evropskými státy v oblasti justice a vnitřní bezpečnosti. Nizozemci, či přesněji část tamních obyvatel, dali spíše najevo, jak nejistí se cítí vedle muslimských přistěhovalců. Riziko, že obavy přerostou v nenávist vůči odlišným národnostním a etnickým skupinám, je velké. Nejen v Nizozemsku.
Strach ale není dobrým rádcem. Před Evropou se objevuje mnohem větší výzva. Není možné se zaměřit jen na jednotlivá bezpečnostní opatření. Je nutné najít ideální formy soužití s přistěhovalci včetně početné muslimské menšiny. Právě muslimové se musejí stát spojenci Evropanů v boji proti teroristům. Pokud by teroristé dokázali formování takového spojenectví zabránit, mohli by slavit svůj největší úspěch.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).