Menu Zavřít

EVROPSKÁ SVATBA

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Linde a AGA

Dva významní evropští producenti průmyslových plynů - německý koncern Linde a švédská skupina AGA - půjdou brzy společnou cestou. Linde AG totiž nabídl minulý týden za švédskou firmu 30,9 miliardy švédských korun. Podle agenturních zpráv dosáhl kupn í dohody s akcionáři společností Gas Visions a AB Industrivarden (a s fondy spojenými s Handelsbank). Ty disponují 62,5 procenta akciového kapitálu AGA.

Protože nabídka podle sdělení Linde nevyžaduje schválení od akcionářů koncernu, čeká uvažovanou transakci pouze schválení od orgánů pro dohled nad hospodářskou soutěží a představitelé Linde věří, že to nebude problém.

MMF24

Linde hodlá transakci profinancovat přes úvěr od Deutsche Bank. Značku AGA hodlá zachovat. Od fúze si slibuje větší výrobní i odbytové možnosti.

Obě společnosti působí také v České republice. Linde převzala v roce 1992 státní podnik Technoplyn a po sedmi letech jí patří významná část českého trhu technických plynů. AGA má v ČR své zastoupení, s žádným českým výrobcem ply nů se nespojila - funguje samostatně. K tomu, jak fúze ovlivní aktivity obou dosavadních rivalů v ČR, se zatím jejich vedení nechtělo vyjadřovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).